A jelenlegi napciklus eddigi legerősebb napkitörését észlelték csütörtök este

Egyre vadabb a Nap felszíne. 24 órán belül három X-osztályú napkitörést észleltek, köztük a jelenlegi ciklus legerősebbjét is.

A jelenlegi napciklus eddigi legerősebb napkitörését, egy X6.3-as kitörtést észlelt a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műholdja csütörtök este, magyar idő szerint 23 óra 34 perckor. Ennél erősebb napkitörést utoljára 2017. szeptember 10-én detektáltak, ami egy X8.2-es erősségű volt.

Három X-osztályú napkitörés 24 órán belül.

A csütörtök estit két X-osztályú kitörés is megelőzte: szerda éjjel (X.1.8) és csütörtök reggel (X1.7), melyek mindegyike a Nap AR 3590-es napfoltcsoportjához köthető.

A röntgensugárzás fluxusának mérése alapján becsülhető a napkitörés energiája. Az elmúlt három nap mérésein jól láthatóak az X-osztályú kitörések | Fotó: SPWC.NOAA

Az eseménynek szerencsére nem lesz jelentős hatása a mindennapi életre vagy az infrastruktúrára, ugyanakkor áramszünetek, rádiózavarok fordulhatnak elő a Föld napsütötte oldalán. Jól látható azonban, hogy a jelenlegi napciklus 2025-ben elérkező csúcspontja felé közeledve Napunk felszíne egyre aktívabb, és egyre erősebb napkitöréseket produkál.

A nagyenergiájú részecskefelhő várhatóan vasárnap éri el a Földet, melynek hatására a magasabb szélességeken látványos sarki fény alakulhat ki, mely akár hazánk égboltján is felderenghet. Ebbe azonban még bőven lehet beleszólása a hétvégén várható felhősebb időjárásnak is.

Borítókép: NASA/SDO

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2024.02.23 14:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz