Harmadszor is kitört az izlandi vulkán

Csütörtökön reggel, egy fél órás földrengésraj után tette mindezt. 3 km-es hasadék keletkezett.

Csütörtökön kora reggel, fél 6-kor indult el Izlandon viszonylag rövid időn belül a harmadik vulkánkitörés, Grindavíktól északnyugatra. Harangi Szabolcs, a Tűzhányó blog szakembere az alábbiakról számolt be:

"A földfelszín a decemberi vulkánkitöréshez közel, a Sundhnúktól délre, a Stóra-Scógelltől keleti területig nyílt fel. A vulkáni működés hasonlóan játszódik, mint az első kettő. Nagyon gyorsan mintegy 3 km hosszan jött létre egy hasadék, csapott fel a lávafüggöny és terjedt szét a lávafolyam. Szerencsére ez a helyszín távolabb van Grindavíktól, így egyelőre a veszély kisebb, mint januárban. Azonban, a helyzet bármikor változhat és délebbre is lehet hasadék felnyílás."

Hogy voltak-e előjelek, amik az újabb kitörésre figyelmeztettek? Igen. 

A januári rövid vulkánkitörés után megállás nélkül, átlagosan napi 8 mm-rel emelkedett a felszín a Kék Lagúna közeli Svartsengi GPS állomás adatai szerint - melyet a műholdas radarképeken alapuló InSAR modellek is megerősítettek. Ez az erős felszínemelkedés a több millió köbméter magma felnyomulásával volt magyarázható. Néhány napja azonban a felszínemelkedés megállt és furcsa módon pont ez volt az egyik ok, ami miatt sejteni lehetett azt, hogy bármikor elindulhat a vulkánkitörés - tudtuk meg a Tűzhányó blog bejegyzéséből.

Élő közvetítést a kitörés helyszínéről itt találtok.
 
A vulkánkitörés a korábbi kettőhöz hasonlóan valószínűleg hamarosan egy-egy pontra fog koncentrálódni. Harangi Szabolcs szerint a legnagyobb esélye megint egy rövid, néhány napos vulkáni működésnek van, de természetesen minden ilyen esemény más, így folyamatosan monitorozni kell a vulkánkitörést. 

Borítókép: RUV.is

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2024.02.08 13:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sarki fény alatt bugyog a láva Izlandon
Kitört egy vulkán Japánban, még a villámok is csapkodtak a hamufelhőben
Elérte a láva az izlandi Grindavík városát