Két év múlva nagyot léphet előre a meteorológia

Kiváló szakember került az amerikai állami meteorológia élére, pár éven belül jelentősen javulni fognak az előrejelzéseik. Ebből idehaza is profitálni fogunk.

Több alkalommal is cikkeztünk az Időkép hasábjain az időjárás-előrejelzési piacról, ahol rendre kiderült: az ingyenesen hozzáférhető amerikai prognózisok sajnos egyre inkább lemaradtak az elmúlt 10-20 év szoros versenyében. Az elmúlt hónapokban azonban jelentős mozgások kezdődtek.

Nemrég érkezett a hír, hogy a NOAA (az ottani állami meteorológiai szolgálat) vezetőjévé jelölték Neil Jacobsot, azt a szakembert, aki korábban tevékeny részt vállalt a Panasonic titokzatos, több alkalommal még a legpontosabbnak tartott európai előrejelzéseket is lehagyó modelljük kifejlesztésében.

Kapcsolódó cikkünk: Tudták, hogy merre fog menni a hurrikán

Jacobs meghallgatásán a következő 5 év legfontosabb céljának jelölte ki az előrejelzési versenyben meglévő hátrányuk ledolgozását. Ennek az első jeleit már a következő években is érezni fogjuk. Gőzerővel dolgoznak ugyanis a világszerte közismert és felhasznált, ugyanakkor jelenleg nem túl pontos GFS modell utódján (ez a modell riogatott nyáron 43-44 fokokkal).

Ennek első lépéseként a modell elavult magját cserélik egy jóval modernebb, FV3 nevű magra. Az első kísérletek nagyon jól sikerültek:

az európai modell bemenő adatait felhasználva az FV3 pontosabb előrejelzést készített magánál az európai modellnél is.

Ennek az új "motornak" a publikus bétatesztje jövő januárban indulhat, és várhatóan nyáron áll majd éles üzembe.

Az előrejelzések Achilles-sarka ugyanakkor pont a bemenő adatok minél pontosabb összeállítása - ezt hívja a szakma adatasszimilációnak. Mivel a légkört korlátozottan tudjuk csak mérni, ezért a modellben rengeteg indulási adatot becsülni szükséges. Ez a korábbi előrejelzések friss mérésekkel történő feljavításával lehetséges, ugyanakkor a feladat rendkívül összetett matematikai probléma, mégis kritikus ahhoz, hogy a prognózisok beválását lényegesen javítani lehessen.

Az igazi áttörés így 2019 nyarán várható,

akkor fog ugyanis teljes üzembe kapcsolni az új amerikai modell, megújult adatasszimilációval, korszerű felhő- és talajfizikával, valamint megnövelt térbeli felbontással. Ennek pozitív hatása világszerte éreztetni fogja hatását, számos időjárási szervezet veszi ugyanis alapul az amerikaiak díjmentesen hozzáférhető előrejelzéseit.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2017.12.01 19:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Frissül az amerikai előrejelző modell
Az időjárás-előrejelzésekbe is belerondít a koronavírus
Elindult az IBM új időjárási modellje