Gyűrűs napfogyatkozás lesz szombaton az amerikai kontinensen

A látványos égi jelenség Észak-, Közép- és Dél-Amerikából is látható lesz.

Október 14-én, azaz szombaton gyűrűs napfogyatkozás lesz megfigyelhető az amerikai kontinensen. A jelenség Észak-Amerikában kezdődik Oregon partjainál helyi idő szerint délelőtt 9 óra 13 perckor (magyar idő szerint 18 óra 13 perckor), és Texasban ér véget helyi idő szerint 12 óra 03 perckor (magyar idő szerint 19 óra 03 perckor).

 mi az a gyűrűs napfogyatkozás?

Gyűrűs napfogyatkozáskor hasonló történik, mint a teljes napfogyatkozás során. A Föld és a Nap közé kerülve a Hold árnyékot vet bolygónk felszínére. De a Hold-Föld távolsága nem állandó, ezért egyes esetekben a Hold látszólagos átmérője kisebb a Napénál. Emiatt nem a teljes napkorongot takarja ki az égi kísérőnk, hanem csak annak a közepét, és körülötte látható marad a Nap egy gyűrű alakú területen néhány perc erejéig.

Napfogyatkozás az USA-ban 2017-ben - a kép illusztráció | Fotó: Jónás Károly

Ezt követően Közép-Amerikában látható a gyűrűs napfogyatkozás, mely megfigyelhető lesz Mexikóból, Guatemalából, Belizeből, Hondurasból, Nicaraguából és Panamából is. Ezt követően Dél-Amerika északi része fölött is kitakarja majd gyűrűs formában a Hold a Napot. Itt a Kolumbiában és Észak-Brazíliában élők láthatják az égi jelenséget. Ezt követően a Hold árnyéka az Atlanti-óceán felett lesz még egy kis ideig látható, majd véget ér a gyűrűs napfogyatkozás.

Forrás: Science.nasa.gov

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Jónás Károly korábbi felvétele Chiléből - a kép illusztráció


Láttál már élőben gyűrűs napfogyatkozást?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.10.11 14:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény