Gyémántpor-jelenségek alakultak ki csütörtök reggel

Különleges gyémántpor-jelenségek alakultak ki csütörtök reggel a fagyos, nyirkos időben.

Különleges és ritka légköroptikai tüneményeket ún. gyémántpor-jelenségeket fotóztak észlelőink csütörtök reggel. Veresegyházon, Ivanmari nevű észlelőnk szemet gyönyörködtető felső érintő ívet fotózott. Budapesten pedig Johnnie33 kapott lencsevégre a Vácit úton egy rendkívűl látványos halójelenséget, amihez ritkán megfigyelhető Moilanen-ív is társult. 

Ivanmari fotói Veresegyházról, köszönjük!

Gyémántpor haló Budapesten. Johnnie33 fotója, köszönjük!

Mi az a gyémántpor?

Ezek a légköroptikai jelenségek azért különlegesek, mert nem a nagy magasságban (8-12 km) lévő fátyolfelhőkön, hanem a felszín közelében lebegő jégkristályokon jöttek létre, amit gyémántpornak is szoktak nevezni. Magának gyémántpor kialakulásához legalább -5 fokos, vagy annál hidegebb levegőnek és kellő mennyiségű nedvességnek kell jelen lennie. Ezek a feltételek leggyakrabban a havas hegyekben és a sarkvidéken állnak rendelkezésre, ám csütörtök reggel hazánkban is teljesültek. 

Emellett glóriák is előfordultak, de ezek kialakulásához gyémántpor helyett apró vízcseppekre van szükség. Rippel Erik észlelőnk a Dunakeszit beborító ködfelhő felett készített látványos felvételt.

Rippel Erik fotója, köszönjük!

A Prédikálószéken elhelyezett kameránk pedig a ködbe burkolózott Dunakanyarban észlelte a jelenséget.

Üzemeltető: Pilisi Parkerdő

Borítókép: Ivanmari

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.12.13 22:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hahó, áprilisi hópihéket láthatunk a hegyekben
Visszatért a tél az Alpokba és a Tátrába
Teljes napfogyatkozást lehetett látni hétfőn Észak-Amerikában