Frontok előzik meg a lehűlést

Egymást követik a frontok a héten, jövő héten azonban lehűlés kezdődik.

Az elmúlt időszakot nyirkos, borongós idő jellemezte. A kellemetlen időjárásért a nyugat felől érkező enyhébb, óceáni eredetű levegő a felelős, melynek köszönhetően a Kárpát-medencében nagy mennyiségű nedvesség tudott felhalmozódni. A következő napokban ez a nyugatias áramlás sodor újabb frontokat térségünkbe, melyek csapadékot is hoznak magukkal.

Front front hátán

Szombaton hidegfront érkezhet többfelé feltámadó északnyugati széllel, és sok esővel. Napközben ismét jellemzőek lehetnek a nagy hőmérséklet-különbségek: északkeleten 1-5, a szelesebb nyugati és középső tájakon 6-10 fok ígérkezik. Vasárnap még több helyen előfordulhat gyenge eső, zápor, de egyes tájakon a nap is előbújik majd.

Páncél Géza fotója, köszönjük!

Lehűlés jöhet

A jövő hét első napjaiban lehűlés veszi kezdetét, mivel az eddigi nyugatias áramlás északiasra vált Európa felett. Így az Északi-tenger és Skandinávia térsége felől egyre nagyobb mennyiségű hideg levegő érheti el a Kárpát-mendecét a jövő hét folyamán. A helyzetet bonylítja, hogy tőlünk délre mediterrán ciklonok alakulhatnak ki, melyek téli csapadékot is hozhatnak, ám ezek pályája még bizonytalan. 

Érdemes lesz követni legfrissebb előrejelzéseinket.

Borítókép: Andibarta

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.12.04 16:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Hidegfront szakítja meg a melegedést
Hajnali fagyok: -3,5 fokot mértünk a Duna-Tisza közén