Fagy és fagy között is van különbség

A héten megérkezhetnek az idei ősz első talajmenti fagyjai. Mit takar azonban a talajmenti fagy? Miért nem vehető egy kalap alá a hagyományos értelemben vett faggyal?

A fagy szó hallatán mindenki a vacogós reggelekre gondol, legyen az ősszel, télen vagy akár tavasszal. Fagy és fagy között is van azonban különbség, aszerint, hogy milyen módon és milyen magasságban alakul ki. Létezik a fagynak egy olyan típusa, ami nem jelenik meg a hőtérképen, ez a talajmenti fagy. Ennek kialakulásáról lesz szó az alábbiakban.

Minden a talajon kezdődik

Bizonyára mindenki érezte már, amikor a napos időben felmelegedő aszfalt ontja magából a hőt. Talán ez a példa szemlélteti leginkább, hogy a levegő mindig a felszín irányából kezd felmelegedni. A Nap először felmelegíti a felszínt, ami felmelegíti a felette lévő levegőt. Napnyugta után azonban ez a folyamat megfordul. A talaj nem kap több hőutánpótlást a napsugarakból, a napközben "magábaszívott" hőt elkezdi kisugározni a légkör magasabb rétegeibe, miközben egyre jobban lehűl. Inverziós légrétegződés alakul ki, vagyis lent lesz a hidegebb, fent pedig a melegebb. Mindez derült, szélcsendes időben tud a leginkább érvényesülni. A felhőzet ugyanis visszaveri, konzerválja a talajból kisugárzó hőt, a szél pedig átkeveri a melegebb felső légréteget a hidegebb, felszínközeli levegővel, így a talajközelében nem tud erős lehűlés kialakulni. 

A lehűlés folyamata egészen napkeltéig tart, ezért mérhetjük mindig hajnalban a legalacsonyabb hőmérsékleteket. 

A légkör felé kisugárzó hő derült, szélcsendes éjszakán (Horváth Csaba korábbi fotója)

Talajmenti fagyról akkor beszélhetünk, amikor a talajfelszín feletti 5 centiméteres légrétegben fagypont alá csökken a hőmérséklet. Ha a fagyos légréteg eléri a 2 méteres magasságot, akkor beszélhetünk a hagyományos értelembe vett fagyról.

Magyarországon általában október első felében érkeznek meg az első őszi talajmenti fagyok, de az északi országrészben már szeptember végén is lehet fagy a talaj közelében, míg a 2 méteren jelentkező fagyokra október második felében kerül sor.

Mi várható a héten?

A kedden átvonult hidegfront mögött jelenleg száraz, több fokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe élénk, erős széllökésekkel. A következő éjszakákon azonban ez a hideg levegő nyugalomba kerül, és csak kevés felhő lesz az égen. Országszerte 10, több helyen 5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A legcsípősebb reggelekre északon, északkeleten számíthatunk, itt alakulhatnak ki legnagyobb eséllyel talajmenti fagyok. A fagyzugos helyeken azonban akár 2 méteren is 0, -1 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála.  

Pappné Szebellédi Tündi fotója
 

Borítókép: Vass Károly

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.09.18 14:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Oda a kiskabátos reggel
20-25 fokkal lett hidegebb
Közel 21 fok a különbség az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között