F1 2019: Mediterrán ciklon moshatja el az Olasz Nagydíjat

A hétvégén Monzában folytatódik a száguldás, de egy mediterrán ciklon jelentősen felboríthatja az erőviszonyokat.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: felhős idő, időnként az eső is eshet
Szél: élénk északnyugati szél
Hőmérséklet: 16-18°C

2. szabadedzés:

Időjárás: felhős idő, esély mutatkozik kisebb esőre
Szél: mérsékelt nyugati szél egy-egy élénk lökéssel
Hőmérséklet: 18-20°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: közepesen felhős idő, nem valószínű csapadék
Szél: gyenge délnyugati szél
Hőmérséklet: 22-24°C

Időmérő edzés:

Időjárás: közepesen felhős idő, nem valószínű csapadék
Szél: gyenge délnyugati szél
Hőmérséklet: 23-25°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: Csapadékos idő valószínű, időnként erősebb intenzitással, zivatar kialakulására is van esély
Szél: mérsékelt északias szél időnként élénk lökéssel
Hőmérséklet: 15-17°C

Kép forrása: Grandprix.com.au

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A hétvége időjárása Monzában komoly fejtörést okozhat a csapatoknak. Pénteken a többnyire felhős időben az első szabadedzésen mutatkozik nagyobb esély arra, hogy

eleredhet időnként az eső,

de a második szabadedzésen is van rá némi esély. Emiatt előfordulhat, hogy a csapatoknak ezen a napon gyakran vizes körülmények között kell tesztelniük, viszont ez a későbbiekben még az előnyükre is válhat. A többnyire 20 fok alatti levegőhőmérséklet és az alacsony pályahőmérséklet, illetve a vizes felszín miatt rosszak lehetnek a tapadási viszonyok, így sokat csúszkálhatnak az autók. A nyugati-északnyugati szelet élénk lökések is kísérhetik, ami az egyenesek többségében oldalszélként jeletkezik majd, de a Variante Della Roggia sikán, illetve a Lesmo 1-es kanyar előtti féktávon ez hátszelet okozhat, így kisebb lehet a leszorítóerő, ami az autók kis mértékű alulkormányzottságához vezethet.

Szombaton a jelenlegi számítások szerint változóan felhős-napos időre van kilátás, csapadék kialakulásának minimális az esélye, így a

harmadik szabadedzés és az időmérő is száraz körülmények között

kerülhet megrendezésre. A hőmérséklet is ezen a napon lesz a legmagasabb, délutánra 25 fok köré melegedhet a levegő, a pálya felszínhőmérséklete pedig akár 35-40 fok körül is alakulhat az időmérőn, így a slick gumik könnyebben elérhetik majd az ideális működési tartományukat, bár a pénteki eső miatt még a harmadik szabadedzésen alacsony lehet a tapadás, ugyanis ha esik az eső, akkor nem tudják felgumizni az ideális ívet a versenyautók.

Vasárnap már teljesen más lehet a helyzet, mint szombaton. Ekkor érheti el (a jelenlegi számítások szerint) a térséget

a Genovai-öbölben képződő mediterrán ciklon,

ami igazából ilyen viszonylatban nincs messze Monzától.

Az ECMWF csapadék előrejelzése a vasárnapi futam kezdetére (Forrás: Windy/ECMWF)

A mediterrán ciklon egyik jól ismert tulajdonsága, amit itthon is gyakran tapasztalunk, a kiadós eső. A verseny napja tehát csapadékosnak igérkezik, mind délelőtt, mind délután eshet az eső, intenzívebb peridódusokra is számítani kell, átmenetileg zivatarok is kialakulhatnak. Emiatt minden jel arra utal most, hogy a verseny vizes, ezzel együtt alacsony hőmérsékletű pályán kezdődik, de még az is előfordulhat, hogy csúsztatni kell a rajtot a jelentős mennyiségű csapadék miatt. Verseny közben is végig vizes körülmények, rossz látási viszonyok a legvalószínűbbek (hangsúlyozni kell, hogy a jelenlegi számítások szerint), így minden bizonnyal egy nehéz futam vár a pilótákra, mert egy kis hiba is azonnali kiesést okozhat a szezon leggyorsabb pályáján, valamint a csapatok sem lesznek könnyű helyzetben, akiknek a stratégia megtervezésében lesz jelentős szerepük. Az élénk északias széllökések a Parabolicába kanyarodva hátszélként jelentkeznek majd, mely alulkormányzottságott okozhat, a célegyenes előtti féktávon viszont szembeszelet tapasztalhatnak a pilóták, mely miatt kis mértékű túlkormányzottság fordulhat elő, mivel ez nagyobb leszorítóerőt generálhat.

Borítókép: Youtube/Full F1Race Uploads

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2019.09.04 15:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: Szeles idő várja a mezőnyt Melbourne-ben
F1 2024: Szeles nyári időben folytatódik a száguldás
F1 2024: Ilyen időjárás várható a szezonnyitó Bahreini Nagydíj hétvégéjén