Ezek voltak 2023 legszebb csillagászati eseményei

Sarki fények, holdfogyatkozás, üstökös, bolygó együttálások, meteorok - izgalmasan telt az év csillagászati szempontból. Is.

Az elmúlt év során számos csillagászati esemény eredményezett lenyűgöző látványt szerte a világon, beleértve Magyarországot is. Ezek az események nem csak a csillagászat szerelmeseit vonzották, hanem a szélesebb közönséget is, akik a csillagok és bolygók rejtélyeiben gyönyörködhettek.

A 2023-as év különösen gazdag volt csillagászati eseményekben: a bolygók együttállásaitól kezdve a meteorrajok csúcspontjain át egészen a ritka északi fény megjelenéséig. Hazánkból itthonról egészen pontosan 13 alkalommal lehetett megfigyelni az éjszakai égbolton hol zöldes, hol rózsaszínes színben táncoló sarki fényt. 

Ebben az összefoglalóban kiemelünk néhány különösen érdekes csillagászati jelenséget, amelyeket 2023-ban Magyarországról is meg lehetett figyelni. Köszönjük, hogy idén észlelőink és olvasóink az esti, éjszakai égbolt megfigyelésében is ilyen aktívan részt vettek és fotóikkal gazdagították cikkeinket, beszámolóinkat!

Sarki fény

Idén összesen 13 alkalommal lehetett itthonról megfigyelni ezt a káprázatos jelenséget, melyek közül mindenképpen kiemelnénk a november 5-ei esetet, amikor szabad szemmel is mefigyelhető volt.

Szinte az egész országból látni lehetett | Fotó: Papp Péter

Mivel szinte az egész országból látni lehetett, csak úgy özönlöttek hozzánk a felvételek, a Balatonon visszatükröződő rózsaszín csoda pedig valószínűleg mindenki emlékezetébe beégett.

Részleges holdfogyatkozás

Október végén részleges holdfogyatkozás volt megfigyelhető itthonról. Igaz, hogy a Holdból csak egy kisebb darabkát fedett el az árnyék, mégis ritka alkalomnak számított a csillagászati esermények körében, hiszen a következő, Magyarországról is látható alkalomra egészen 2024. szeptemberéig kell majd várnunk.

 Fotó: Funnelcloud

Üstökös

Január végén, február elején volt megfigyelhető az 50 ezer éve nem látott,  fényes zöld sávval feltűnő C/2022 E3 (ZTF)-üstökös.

Fotó: Babus Patrik

Bolygó együttállások

Idén több alkalommal is megfigyelhettünk együttállásokat, volt, amikor a Hold és a Jupiter párosa tűnt fel egyszerre az égbolton, de novemberben a Hold takarásába került a Vénusz, amit például szabad szemmel is meg lehetett figyelni.

Fotó: Lőrincz Edit

Augusztusban a Hold a Jupiterrel és az Uránusszal is együtt állt, de a közelükben volt a Fiastyúk is. De mindezt fokozva júliusban egy négyes együttállásnak is a részesei lehettünk: a Hold-Merkúr-Vénusz-Mars négyest figyelhettük meg az éjszakai égbolton.

Tűzgömbök

Webkameráinknak köszönhetően számtalan alkalommal sikerült fényes tűzgömböket elcsípnünk, májusban például egy ilyen hatalmas tűzgömb húzott át az égbolton

 Fotó: Prunner Hédi

Még egyszer nagyon köszönjük észlelőink szebbnél szebb felvételeit!

Borítókép: Coman1997

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.12.31 11:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Látványos sarki fény ragyogott fel péntek este