Ez történt novemberben

Melegrekordokkal indult a november, de a hónap végére megérkezett a tél, és tűzgömbök is átszelték felettünk az eget.

November eleje szokatlanul meleg idővel indult,

többször is melegrekord született.

November 1-én Körösszakállon 25,8°C-ig melegedett a levegő. November második napja sem telt el rekordok nélkül. Hajnalban többfelé is nagyon enyhe volt az idő, az OMSZ hivatalos mérései szerint Lőkösházán csak 16,7°C-ig csökkent a hőmérséklet, ezzel új napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord született. Délután pedig a napi legmagasabb hőmérséklet rekordja is megdőlt, Mezőgyánon 24,8°C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. November 3-án is rekordok születtek, Tatabányán 15,8, míg Budapesten 15,1 fokig hűlt le csupán a levegő, ezzel megdőlt mind az országos, mind a budapesti legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. Délután a legmagasabbra Sarkadon kúszott fel a hőmérő higanyszála, ott 24,4°C-ot mértek. Budapesten is melegrekord dőlt azon a napon, 21,6°C-ig melegedett a levegő.

Az eseménytelen időjárás a légszennyezettségre is hatással volt. November 8-án több nagyvárosunkban is meghaladta

a szálló por mennyisége az egészségügyi határérték szintjét.

Miskolcon volt a legkritikusabb a helyzet, itt a PM10 magas koncentrációja káros, az egészségügyi határérték 178 %-a volt. Egészségtelen mennyiségben volt jelen a szálló por még Pécsett, Nyíregyházán, Várpalotán és Veszprémben. A szálló por koncentrációjának szintje a "problémás" mennyiséget Budapesten, Egerben és Sajószentpéteren is elérte.

November 9-én nagy hőmérsékleti kontraszt alakult ki a napos és a ködös tájak között. Az előbbi területeken 16-18 fokig melegedett a levegő, ezzel szemben a köd uralta részeken csak 6-8 fokot mutattak a hőmérők.

November 11-én 16 és 21 fok közé melegedett délutánra a levegő. A 20-21 fok körüli értékeket a szelesebb dunántúli tájakon és a Duna-Tisza köze déli felén mérhettünk, ahol szinte tavaszias hangulat lett úrrá.

12-én Sellyén 23 fokos maximumot mérhettünk,

ezzel újabb melegrekord született.

November 16-án fényes tűzgömb ragyogott fel este az északi égbolton, melyet több webkameránk is lencsevégre kapott.

Két nappal később reggel 7 óra után nem sokkal megjelentek az első hópelyhek, gyenge hószállingózás kezdődött Baranya, Bács-Kiskun, Vas és Győr-Moson-Sopron megye néhány pontján. 19-e reggelre pedig megérkezett Holle anyó, dél felől nedvesebb levegő érkezett fölénk, így sok helyen csapadékhullás kezdődött az ország nagy részén havas eső, havazás formájában,

az Alpokalján helyenként 5-6 cm friss hó hullott.

Ezt követően ismét enyhébb idő köszöntött be, a lehullott hó is elolvadt. Majd 27-e estig az azt megelőző 24 órában sok helyen hullott kiadós mennyiségű eső: Vas és Zala megyében, az Északi-középhegység keleti és az Alföld északi felén többfelé 20, helyenként 30 mm-nél is több esett, mely az őszi vetésű gabonáknak is jól jött.

A következő napokban téliesebbre fordult időjárásunk. Bár síkvidéken megmaradó hótakaró 28-ára nem alakult ki, a magasabban fekvő tájakat azonban helyenként már néhány centiméter hó fedte,

Bánkúton, Kékestetőn szánkózhattunk is.

Napközben aztán az eső egyre többfelé hóra váltott. Bár síkterepen inkább csak szállingózott a hó, a hegyekben több centi is megmaradt.

29-ére a havazás ugyan megszűnt, a hideg időben azonban a hóréteg hegyeinkben tartósnak bizonyult. Kékestetőn 8, míg Bánkúton 9 centiméterre hízott a hótakaró. Eplényben pedig beindultak a hóágyúk is készülve a december 1-ei nyitásra.

Ezen a hajnalon egy látványos égi jelenséget is megfigyelhettünk, 5 óra 10 perc után közel 10 másodpercig ragyogott a nyugati, délnyugati égbolton egy elsuhanó tűzgömb.

Ez a hajnal mást is tartogatott, ugyanis

ez volt az idei ősz leghidegebb reggele.

Az északról érkezett hideg légtömegnek, a derült éjszakának, valamint a gyengébb légmozgásnak köszönhetően jelentős mértékben lehűlt a levegő. Az OMSZ hivatalos mérései szerint Zabaron volt a leghidegebb, ott -12,1°C-ig csökkent a hőmérséklet. Az Északi-középhegységben, a Dunántúli-középhegységben, valamint egyes dunántúli településeken is -10°C köré, helyenként -10°C alá süllyedt a hőmérséklet. Az Időkép mérőhálózata Romhányban regisztrálta a legalacsonyabb értéket, ott -13,1°C volt a leghidegebb órákban.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

<< 2017 november

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2018.12.06 15:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporokkal tarkított napok jönnek, néhol az ég is megdörrenhet
Porördög kavarta fel a szombat délutánt
A jelenlegi napciklus eddigi legerősebb napkitörését észlelték csütörtök este