Ez történt októberben

Második őszi hónapunkban kevés csapadék hullott, sokáig élvezhettük a vénasszonyok nyarát, több melegrekord is született.

Meleg, késő nyári idővel indult az október, 2-án több helyen 25 fok fölé melegedett a levegő, sőt délen, délkeleten nem volt ritka a 28-29 fok sem.

A délutáni órákban északnyugat felől ugyanakkor erős hidegfront érte el hazánkat, melynek átvonulását többfelé kísérte csapadék, nyugaton pedig peremfelhős zivatarok alakultak ki intenzív villámlással, helyenként felhőszakadással karöltve.

Villámtérképünk október 2-án délután és a Felsőszölnökre érkező peremfelhős zivatar

A front mögött 3-ára országszerte jelentősen visszaesett a hőmérséklet, már sehol sem értük el a 20 fokot. Mindeközben a Lorenzo hurrikán kavart nagy port, vagy inkább nagy hullámokat az Atlanti-óceán északi részén húzódó Portugáliához tartozó Azori-szigetek térségében. A hurrikán északkelet felé haladva, a hidegebb vízfelszín fölé helyeződve mérsékelt övi ciklonná alakult át, elérte a Brit-szigetek térségét, maradványából pedig mi is kaptunk. Ez okozta az esős, záporos időt a hónap első hétvégéjén, sőt 5-én többfelé jégesővel és szivárvánnyal kísért zivatarok alakultak ki a késő délutáni, esti órákban egy hidegfront nyomán.

Peremfelhős zivatar Környe térségében /Fotó: Bódi Krisztián/

Gyenige fotója Sárosdról

Szivárvány a Prédikálószékről nézve

Erős lehűlés hózáporral, hidegrekorddal

A front mögött észak-északnyugat felől több hullámban hideg levegő áramlott térségünkbe. 6-án délután elszórtan ismét kialakultak záporok, helyenként jég is potyogott az égből, délután fél 4-kor a Mátrában pedig átvonult az idei őszi/téli szezon első hózápora

Ez a nap a légköroptikai jelenségek iránt érdeklődők számára is kedvezett, melléknapok, szivárványok ragyogtak fel az égen.

Jónás Károly fotómontázsa Budapestről

Berni07 felvétele Balatonmáriafürdőről

A hideg levegő lassanként nyugalomba jutott, 8-án reggel sokfelé fagyott, Nyírlugoson -6,2 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, mellyel új hidegrekord született.

Fotók: Kinczel László /Drégelypalánk/ és Mcleslee (Hont)

Ezt követően erős és tartós melegedés vette kezdetét, csupán 10-én vonult át az ország fölött egy hidegfront, mely a déli tájakra hozott jelentősebb csapadékot. A következő napokban viszont egyértelműen a napsütés és a fölénk áramló egyre melegebb levegő vette át a főszerepet, hosszú időn keresztül igazán szép időnek örvendhettünk. A vénasszonyok nyara egészen 27-éig kitartott, csupán 16-án tartott egy napos szünetet a Dunántúlon.

Reggeli ködív ölelte át Baját /Üzemeltető: Csillagvizsgáló Intézet Baja/

Glória a siófoki webkamerán 11-én reggel

Josef Jordan fotói a Tapolcai-medencéből

Hajnalonként viszont többfelé pára, köd képződött. 11-én például ködív és glória koronázták a reggelt, a Balaton-felvidéken pedig a ködtakaró fölé emelkedő tanúhegyek nyújtottak varázslatos látványt. 14-én a fölénk sodródó fátyolfelhőzet ismét kiváló alkalmat teremtett légköroptikai jelenségek létrejöttéhez, melyeknek gyakorlatilag az egész tárháza felvonult a nap folyamán. Az esti órákban kétoldali mellékholdat is megcsodálhattunk. 

Fotó: Ww2 /Sopron/

Beni2005 /Tihany - kétoldali melléknap/

Cséki Gergő /Nádudvar - 22 fokos haló Parry-ívvel/

Kétoldali mellékhold /fotó: Lőrincz Edit, Szombathely/

17-én hajnalban az éjjel képződött köd sűrű ködfolyamként tekergett a Dunakanyarban. Éjjellátó kameránk gyorsított felvételén végignézhettük a mesés felvételt.

Prédikálószéki éjjellátó kameránk (Üzemeltető: Pilisi Parkerdő)

Nem mindenhol alakult a világban ilyen nyugodtan az időjárás. Az USA nyugati felén gyakorlatilag egy nap alatt heves hóvihar váltotta a nyári meleget, Japán téségében pedig a Hagibis tájfun végzett pusztítást és áradásokat. A viharos időjárás miatt még a Suzukában megrendezésre került Forma 1-es program időmérő edzését is halasztani kellett.

Melegrekordokat hozott a vénasszonyok nyara

Október 20-a után még inkább rákapcsolt az indián nyár, 5 napon keresztül sorra dőltek a melegrekordok, mind a hajnali, mind a délutáni órákban. 20-án Adonyban 26,9, míg Újpesten 25,1 fokig melegedett a levegő, így az országos és a fővárosi melegrekord is megdőlt. 21-én már a reggel rekord enyhe volt, napközben pedig ismét Adony vitte a prímet, ahol kereken 28 fokig emlekedett a hőmérséklet. Ezzel egy 1935-ben mért 25,6 fokos rekord lett a múlté.

Fotó: Andras Pinter Photography

22-én hajnalban Pécs-Árpádtetőn 16,4 fokkal dőlt meg a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja, illetve a korábbi fővárosi minimumrekord is a múlté lett, János-hegyen ugyanis csak 14,4 fokig hűlt le a levegő. Délután Szikáncson 28,7 fok volt, ezzel ismét országos melegrekord született. Október 23-án, nemzeti ünnepünkön az országos melegrekord mellett ismét fővárosi rekorddal gazdagodtunk, a hajnal is újra rekord enyhének bizonyult. A soron következő 5. napon, 24-én pedig Mezőgyánban 28,8 fokkal született országos melegrekord.

A színesedő őszi természetről számos csodás fotót kaptunk, ezekből készítettünk egy összeállítást

Fotók: Németh Tamás és Vass Károly

A vénasszonyok nyara hátulütőjeként viszont egyre egészségtelenebbé vált a levegő, a gyenge légmozgás és a hajnali órákra kialakuló inverziós (fordított hőmérsékletű légrétegződés, amikor a hőmérséklet a magassággal növekszik) légrétegződés miatt sok helyen feldúsult a légköri szennyezőanyagok, elsősorban a szálló por koncentrációja. A szárazság miatt Bács-Kiskun és Csongrád megyében tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

A szennyezett légréteg Prédikálószékről nézve október 27-én. Üzemeltető: Pilisi Parkerdő

Hideggel, a hegyekben havazással köszönt el a hónap

A hónap utolsó napjaiban átalkult a kontinens és ezzel együtt hazánk időjárása. 28-án északnyugat felő egy hullámzó hidegfront érte el térségünket, mely 29-én és 30-án többfelé okozott csapadékot, a hőmérséklet pedig jó 10-15 fokkal visszaesett. 30-án magasabb hegyeinkben többfelé havazás váltotta az esőt, vékony hólepel borította be a Kékest és a Pilist is. 31-én reggel többfelé fagyott, Nógrád megyében helyenként közel -8 fokig hűlt le a levegő.

Üzemeltető: PilisMeteor Rádiós Klub

Végezetül egy csokor 2018 október legszebb és legemlékezetesebb fotói közül



A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

« 2018 október

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.11.05 14:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög kavarta fel a szombat délutánt
Egy órával rövidebb lesz az idei húsvét
Ilyen volt a tél utolsó teliholdja