Ez történt júniusban

Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Viharos hókezdet, mérsékelt meleg idő

Záporok, zivatarok tették változatossá a meteorológiai nyár első hétvégéjét, míg szombaton inkább csak nyugaton, valamint délen, délkeleten, addig vasárnap már több helyen kialakultak a nyárias melegben a viharok. Bácsalmás térségében egyszerre három felhőtölcsér is a mélybe ereszkedett az egyik zivatarfelhő alapjáról.

Felhőszakadások frissítették a felmelegedést

A következő hét elején sem tágítottak a zivatarok, kezdetben főként délen, délkeleten dörgött az ég, majd északkeleten, az esti órákban pedig az Északi-középhegység térségében is kialakultak zivatarok, itt peremfelhő is kísérte a jelenséget. Hétfő után menetrend szerint a keddi nap délutánján is megérkeztek a viharok. Frissítőként szolgáltak a meleg időben, ám többfelé jégeső, felhőszakadás is pusztított. Szerda reggelre egy zivatarlánc állt össze keleten, mely az Északi-középhegységtől egészen a déli határig, sőt kevéssel azon túl nyúlt. A hét harmadik napján főként felhőszakadás társult a zivatarokhoz, a Balaton keleti medencéjében és Somogyban néhol 60 mm-nél is több esett.

Június 6-án, csütörtökön egy kevésbé ismert légköri folyamatra láthattunk remek példát. A reggeli órákban ugyanis a felszíni ködtakaró felett javában zajlottak az események, zivatarok alakultak ki. A péntek reggel sem telt unalmasan az időjárás szempontjából, látványos felhőtáncot örökített meg pár kelet felé néző, hegycsúcsi webkameránk, miközben a felkelő nap épp a keleten tomboló zivatarfelhő mögül emelkedett a magasba. 

Szombattól pár viharmentes, nyugisabb nap következett, beköszöntött a meleg nyári idő, egyre többfelé mérhettünk 30 fok feletti maximumokat. Bár csapadék nélkül telt a vasárnap, a megfelelő légköri feltételeknek köszönhetően többfelé felhőtölcsér ereszkedett alá.

Felragyogtak a világító felhők

Megjelentek az év első éjszakai világító felhőivasárnap hajnalban egy-egy halvány, de árulkodó felhőfoszlányt már el lehetett csípni, hétfőn hajnalban azonban már egyértelműen megfigyelhető volt a jelenség.

Viharok pusztítottak szomszédainknál

Bár tőlünk még távol maradtak a hét első felében a zivatarok, a környező országokban ismét forrt a légkör. Szintén a hétfői napon lenyűgöző felvételt készített partnerünk webkamerája a csehországi Plzenre lecsapó zivatarláncról, melyet világító felhők követtek. Heves zivatarok dúlták fel Németországot is, majd kedden egy szupercellás zivatar jóvoltából a horvát-szlovén határon 10-12 centis jegek estek. Közel ezzel egy időben a lengyeleknél is ítéletidő tombolt. Az eseményeket megújult radarrendszerünkön is nyomon követtük.

Beköszöntött a kánikula

Nálunk még 12-én, szerdán sem volt eseménydús az időjárás, beköszöntött viszont az első kánikula. A tartós délies áramlás nemcsak forróságot, hanem szaharai port is hozott térségünkbe, amitől arany színben pompázott a szerdai naplemente. Csütörtökön 35,3 fokkal megdőlt a június 13-ára vonatkozó fővárosi melegrekord. 15-én, szombaton kelt fel legkorábban a Nap, heves viharok és jelentős mennyiségű csapadék, egy-két lokális zivatar kivételével, egészen a vasárnapi napig nem érkeztek. A helyenként kialakult zivatarok bár átmenetileg csökkentették a hőséget, viszont rendkívül nagy fülledtséget hagytak maguk után. Az érintett településeken 70% felé emelkedett a páratartalom, melyben szinte már a trópusokon érezhettük magunkat.

Hétvégén a vasárnapi front előtt a tomboló hőségben több melegrekord is született. Szombaton Budakalászon 35,8 fokig melegedett fel a levegő, ezzel megdöntve az 1987-ben mért 35,0 fokos értéket, Újpesten 34,7 fok fokkal pedig a fővárosban született új csúcsérték. Vasárnap Kiskunhalason 35,7 fok volt, mely átvette a napi országos maximum-hőmérséklet rekordját, reggel pedig a fővárosi és országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet is új csúcsot állított be. Az erős besugárzásnak és ebből adódó nagy mértékű feláramlásnak köszönhetően keleten porördögök alakultak ki. Debrecen közelében egyszerre kettőt is levideóztak.

Viharokkal érkezett a hidegfront

Június 16-án, vasárnap a délutáni órákban egy hidegfront vetett véget a hőségnek. A szinte egy helyben álló cellákat többfelé jégeső és felhőszakadás kísérte. A leghevesebb felhőszakadások északkeletre jutottak, Tiszanagyfaluban 99 mm csapadék zúdult le pár óra leforgása alatt. Rakamazon napi csapadékrekord született, 144,4 mm esett. A következő hét első napjára is jutott zivatarokból, a felhőszakadásokat főként délen, délnyugaton kísérte helyenként 40-70 mm csapadék. 18-án, kedden szintén felhőszakadással, szélviharral érkeztek a délután zivatarai az ország több pontjára, szerdán sem alakult másképp az időjárás, Kiskörén tubát is fotóztak. Az ország több pontján özönvíz jött létre, Fonyódon 117,8 mm csapadék gyűlt össze 24 óra leforgása alatt, ezzel pedig új napi rekord született.

Csütörtökön újabb zivataros nappal bővült a hét, a viharok éjszakába nyúlóan tomboltak, egészen péntek hajnalig izzott a légkör. Elképesztő villámfotók születtek. A péntek éjjelt éjszakai világító felhők ragyogták be, mely egyben az év legrövidebb éjszakája volt. A viharok persze ezen a napon sem maradtak el, ezúttal főként a déli és keleti tájakon alakultak ki felhőszakadást hozó zivatarok, melyeket keleten peremfelhő vezetett fel.

Hatalmas károk keletkeztek

Hétvégén is kitartott a viharos idő, volt, ahol dió nagyságú jégesővel, sokfelé felhőszakadással, viharos széllel érkeztek a zivatarok. Kihelyezett automatáink 23-án, vasárnap Fedémesen 78, Ostoroson 45, Egerben 43 milliméter esőt regisztráltak, Terpeses 154,9 mm zúdult le, mely megdöntötte a napi rekordot. A nagy mennyiségű csapadékot nem tudták elvezetni a csatornák, felvenni a földek. Mártélyon például több, hatalmas méretű fa kidőlt, sok faág letört és villanyvezetékeket tett tönkre az égszakadás. Brutális felvételek érkeztek villámárvizekről, megáradó patakokról, utcákat, kerteket elborító sártengerről. A levegőben sem volt egyszerű a helyzet, kereken száz Budapestre érkező gép szakította meg leszállását irányítói utasításra vagy a pilóta egyéni döntésére. A szebbik oldalát is megmutatta az időjárás, tubák és szivárványok is ékesítették a hét utolsó napját.

A napokban a Tisza alsó és középső szakaszain kezdetét vette a kérészek látványos rajzása, a tiszavirágzás. 21-én, pénteken a nyári napfordulóval ugyan rövidülni kezdtek a nappalok, de a legkésőbbi naplemente csak rákövetkező héten szerdára, azaz 26-ára esett. 

27-én, csütörtökön egy újabb kánikula-időszak ért véget, északról egy hidegfront érte el országunkat. Főként északkeleten és nyugaton alakultak ki károkozó viharok, felhőszakadások és jégeső. Komoly pusztítást hagytak maguk mögött a zivatarok, a legdurvább felvételeket cikkünkbe gyűjtöttük ki. Szlovákiában és Erdélyben szintén ítéletidőt hozott a csütörtök délután, az orkánerejű szél fákat csavart ki tövestől.

Forróság zárta a hónapot

Mindeközben a front előtt északabbra és Nyugat-Európában tovább tombolt a hőség, szerdától péntekig több európai országban is hőmérsékleti-rekordok dőltek a héten érkezett hőhullám következtében. 28-án, pénteken 45,9 fokkal megdőlt az abszolút melegrekord, vagyis ennél melegebbet még sosem mértek Franciaországban. Itthon nyugodt idő uralkodott, a csütörtöki front után a forróság is mérséklődött, nem sokkal dél előtt azonban meggyulladt a szabad ég alatt tárolt szigetelőanyag Nyirád külterületén. Az eseményt kameráink is közvetítették.

Június utolsó napjaira visszatért a kánikula, igazi forró nyári hétvégében lehetett részünk. Szombaton megtartották a 37. Balaton-átúszást, de a vasárnapi jó időben is sokan vízparton vészelték át a forróságot, szinte megteltek a strandok.

Felhasználóinknak és kameráink üzemeltetőinek
köszönjük a felvételeket és a lelkes közreműködést!

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.07.02 10:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz
Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban
Záporokkal tarkított napok jönnek, néhol az ég is megdörrenhet