Ez történt augusztusban

A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.

A nyár utolsó hónapjában sem volt hiány forróságból, napsütésből és felfrissülést vagy éppen fülledtséget hozó zivatarokból. Sok napsütéssel, meleg idővel indult augusztus, az első napján napközben inkább csak északkeleten, keleten alakultak ki zivatarok és 30 fok körüli hőség tombolt.

Rögtön a második napján, pénteken viszont északnyugat felől nagyobb területen kezdett növekedni a felhőzet, meghozva több fokos lehűléssel a csapadékot. Délkeleten tartott ki a legtovább a napos idő és míg ott 30 foknál melegebb volt, északnyugaton csupán 20 fok körül tetőzött a hőmérséklet. A front érkeztét baljós felhők harangozták be, a Balaton térségében és tágabb környezetében ritka felhőképződmények, undulatus asperatus felhők jelezték a viharok közeledtét.

Tihanyban elhelyezett kameránk üzemeltetője: Incom Technologies Kft.

Hétvégére mérséklődött a kánikula, sehol sem értük el a 30 fokot. Látványos zivatarokból ekkor sem volt hiány, görgőfelhővel, az erősebb gócok peremfelhőzettel érkeztek. 

Kamera üzemeltetője: BorsodWeb Internetszolgáltató

Görgőfelhő szántotta az eget Szolnok fölött

Kamera üzemeltetője: Tóth Ervin

Vasárnaptól szárazabb, ismét melegebb idő köszöntött be. Hétindítóként pedig a Velencei-tónál egy tornádó dobta fel a nyugodt délutánt hétfőn.

A hét második napján, kedden felhőszakadással kísért viharok érkeztek a kánikulában. Északkeleten Eger és Mezőkövesd környékét több felhőszakadás érte el, néhol jégesővel, Szabolcsban pedig peremfelhős zivatar vonult végig szélviharral. A térségből 42, 44 mm csapadékot jelentettek észlelőink. 

Kamera üzemeltetője: Incom Technologies Kft.

A hirtelen jött nagy csapadéknak meglett a következménye, az utakon vastagon állt a víz:

Tornaszentandrásra kiadós jégeső zúdult:

A viharokat követően jó 10 fokkal visszaesett a hőmérséklet az érintett tájakon:

A hét közepén újabb hidegfront hozott lehűlést, amely szerda éjjel érkezett meg villámshowval:

Ezután csütörtökön sokfelé mérséklődött a kánikula, de ez sem tartott ki soká', egy tőlünk nyugatra örvénylő ciklon kezdte nyomni ránk az afrikai meleget:

Térkép: ICON-EU/wxcharts.com

Pénteken sekély köd tette varázslatossá a reggelt a Tapolcai-medencében:

Hétvégére másodfokú hőségriasztás lépett életbe, ami hétfőn is kitartott, 31-38 fokkal tetőzött a kánikula. Ekkor értük el az év addigi legmelegebb napját. Nagyon meleg volt a hétfői nap,

megdőlt az idei hőmérsékleti szezonrekord.

Derekegyházán kereken 38 fokig melegedett a levegő, mely 0,5 fokkal melegebb, mint a július elsején, Tiszaaalpáron mért csúcshőmérséklet. 

A tikkasztó hőségnek aztán 13-án kedden vetett véget a következő hidegfront. Heves viharok csaptak le szerte az országban, a legnagyobbak az Északi-középhegységben és Borsodban. Egy csapásra véget ért a hőség, tojás nagyságú jéggel kísért szupercellák pusztítottak több borsodi településen. A legerősebb viharokat a Bükk termelte ki, amelyek aztán északkelet felé mozogva és szupercellává erősödve több borsodi településen

tojás nagyságú jégesővel pusztítottak.

A komoly jégverést okozó zivatarok radarképünkön is jól kirajzolódtak:

 "Délután hatalmas jégeső volt a faluban palatetős házak tetejét szitává törte" - írta Rencsisovszki Tamás Szödligetről.

A zivatarokhoz nem csak jégeső, komoly csapadék is társult, 

Edelényben 25, Forrón 22 mm eső

zúdult le rövid idő alatt. Estére látványos zivatarvonal alakult ki a Barcs-Salgótarján vonal mentén. A zivatarvonal látványosan kirajzolódik közép-európai radarképünkön, hazai radarképünkön, valamint villámtérképünkön:


Kéthavi eső egy nap alatt

A keddi ítéletidőben csapadékrekord született, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Varbó településén 126,1 mm gyűlt össze 24 óra alatt.

A hét utolsó munkanapja tubával, zivatarokkal, a Balatonnál hatalmas légzuhataggal búcsúzott. 

Nama nevű felhasználónk fotója Taszárról

Egy okklúziós (azaz záródott) front labilizálta a pénteki nap folyamán a légkört, és okozott a keleti tájak kivételével több helyen záporokat, zivatarokat az országban. Sok helyen igazán szép látványt nyújtott egy-egy "kipukkanó zivatarfelhő". A zivatarok születését webkameráink is megörökítették:

Prédikálószék, üzemeltető: Pilisi Parkerdő

Sár-hegy, üzemeltető: Tourinform Gyöngyös

Balatonra microburst csapott le

Este 6 óra után Siófok-Szabadifürdőre csapott le egy microburst, azaz légzuhatag szélviharral és jégesővel. Az erős reflektivitást mutató zivatarcella a Balaton keleti medencéje fölött alakult ki. A hirtelen jött zivatarral víz öntötte el az utcákat, székeket borított fel és virágosládák hevertek mindenhol. Siófok-Szabadifürdőn elhelyezett eszközünk rövid idő alatt közel 20 mm csapadékot mért.

Mindeközben észlelőink számos, igazi nyári hangulatot idéző képpel töltötték meg képtárunkat:

Augusztus második felében

extrém magasra emelkedett a pollenterhelés.

Ezekben a napokban egyre többfelé harmadfokú riasztás lépett életbe a rendkívül magas légköri parlagfű-pollenkoncentráció miatt. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer előrejelzés alapján a napokban várt pollenterhelés:

Az emelkedő pollenterhelés miatt másod-, harmadfokú riasztást adott ki az ANTSZ.

Közben tombolt a kánikula, a 20-i hosszú hétvége második felében sokfelé 35-37 fok körül tetőzött a hőmérséklet. Kevés zápor csak szombat, vasárnap alakult ki, nemzeti ünnepünket viszont napközben és este sem zavarta meg időjárási esemény. 

Tűzijáték kameránkon:

A Hotel Victoria által üzemeltetett, Lánchídra néző webkameránk gyorsított felvétele az augusztus 20-i tűzijátékról.

A hosszú hétvége "szárazon" megúszta, szerdán viszont megérkezett a hidegfront felemás időjárást okozva. Északnyugaton lehűlt a levegő, keleten még kitartott a kánikula. Kora este a Bükk térségében egy konvergenciavonal mentén zivatarok pattantak ki, a zivatarfelhők távolról nézve, a lemenő nap fényében pompáztak. Az átmeneti felfrissülést hozó hidegfront érkezését a legtöbb helyen csak a feltámadó szél jelezte, ugyanakkor nagyjából a Mezőkövesd-Jósvafő vonal mentén egy konvergenciazóna (összeáramlási vonal, melytől nyugatra északnyugati, keletre pedig északkeleti szél fújt) alakult ki a szerda késő délutáni, kora esti órákban, mely szép számmal termelte ki a zivatarokat.

Az átmeneti lehűlés után folytatódott az augusztusi forróság, de felhőszakadásból nem volt hiány. 24-én, szombaton több, mint egyhavi csapadék zúdult le este nyugaton. 

Egy este alatt több, mint egyhavi csapadék

82 milliméter csapadékot hagytak maguk után reggelig az este és éjjel tomboló zivatarok a nyugati határnál lévő Und településen. Ez majdnem 20 milliméterrel több, mint az augusztusi országos átlag. Az esti zivatarok kevéssel 20 óra után készült radarképünkön:

A vihar miatt fel kellett függeszteni a Savaria Történelmi Karnevál programját. A városban elhelyezett webkameránk felvétele a környéken ólálkodó zivatarról:

Felhőszakadás és jégeső pedig vasárnapra is jutott, több településen leszakadt az ég, helyenként hevesebb viharok alakultak ki. 

Felhőszakadás jégesővel Ajkán

Rippel Erik felvétele Dunakesziről

Balassagyarmat közelében

légzuhatag tombolt

A légzuhatagot produkáló zivatar (fehér nyíl) 18 órakor készült radarképünkön

Aznap délután Nógrád megye területére délután futószalagon érkeztek a zivatarok dél felől. Balassagyarmat közelében, a várostól kissé északkeletre tankönyvi légzuhatag csapott le. 

A nyári szünet utolsó hete kánikulával búcsúzott, tartós lehűlés nem körvonalazódott. Az utolsó előtti napján 30-án pénteken még rákapcsolt az időjárás, heves viharok, a Balatonnál légzuhatagok alakultak ki. Végül a hó utolsó napja kevesebb, gyengébb záporral, zivatarral és igazi nyári forrósággal köszönt le.

Ez volt 1901 óta a második legmelegebb nyár volt,

és a szokásosnál szárazabb idővel teltek a nyári hónapok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat információ szerint az ez évi nyári középhőmérséklet 22,3 fokkal a második legmelegebbnek számít a mérések kezdete, azaz 1901 óta. Ez az érték 2,1 fokkal több a sokéves átlagnál, amely az 1981-2010-es időszakból adódik. A jelenlegi átlagot leginkább a június húzza felfelé, amely nemcsak hogy több, mint 1 fokkal melegebb volt a júliusnál, hanem átlaghőmérsékletével megdöntötte az 1901 óta mért legmelegebb június átlagát.

A cikkben felhasznált fotókat és videókat ezúton is köszönjük Felhasználóinknak!

« 2018 augusztus

Borítókép: Maccoyi

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2019.09.10 14:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egyre melegebb idő jön hétvégén
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz
Hidegfront szakítja meg a melegedést