Ez történt decemberben

Kevés téli ízelítőt kaphattunk csak, hiszen sorozatosan frontok váltották egymást. -15, de +15 fok is előfordult az év utolsó hónapján.

December 1-jén  az elmúlt napok fagyos időjárásával elkezdtek befagyni tavaink, a Fertő-tavon már majdnem egybefüggő volt a jégtakaró. 2-án ezt megszakítva egy

melegfront érkezett.

Eleinte az osztrák határ mellett és Borsodban esett ónos eső, néhol fagyott eső. Ezután egészen keddig folytatódott a borongós, esős hókezdet. A front azonban jelentős enyhülést, kimondottan meleg időt is hozott, a kora délutáni órákban nyugaton a 15 fokot is elértük. A kelet felé távozó csapadékzóna mögött felszakadozott a felhőzet. A nyugati országrészben az éppen lemenőben lévő nap sugarai a vízcseppeken megtörve látványos szivárványokat alkottak.

Pár napig megszűnt a szürkeség, helyét átvették a káprázatos színekben pompázó reggelek és kora esték. 6-án látványos melléknapok ragyogtak az ország több pontjáról, megszínesítve Szent Miklós napját.

Hamar megérkezett az újabb fordulat,

hétvégétől és december második hetében is frontok követték egymást. Eleinte vegyes halmazállapotú csapadék, ónos eső, majd egyre inkább hó esett az országban. December 9-én változékony, szeles időt hozott advent második vasárnapja, ugyanakkor látványban sem volt hiány. Reggel a déli országrészben a talaj közelében hullámzó köd tette különlegessé a tájat, illetve helyenként szivárványok ékesítették az égboltot.

December 10-én hidegfront hozott a hét első napjára szeles, de még nem túl hideg időt, a maximumok elsősorban délnyugaton több helyen még a 10-11 fokot is elérték. A magasban beáramló hideg levegő és a viszonylag erős napsütés együttesen kedvező feltételeket teremtett a konvektív (vagyis az erőteljes feláramlással járó) folyamatok beindulásához. Ennek hatására a délutáni órákban elsősorban a Dunántúlon és a főváros környékén több helyen erősen megnövekedett a gomolyfelhőzet és graupelzáporok, hózáporok alakultak ki, sőt

egy zivatart is észleltek.

10-én ment le legkorábban a nap, ezen a napon a fővárosban már 15:54-kor elkezdett sötétedni.

Mindeközben az Alpok északi oldalán péntek óta havazott, több helyen egy, két métert meghaladó hó hullott. 11-én, kedden itthon is kifehéredett a Dunántúli-középhegység. Észlelőink beszámolói alapján a legtöbb hó Vértestolna környékén esett, ott mintegy 3 cm vastag hólepel fedte be a tájat:

Szerda reggelre máshová is megérkezett a télies fordulat, az északi hegyekben és a Nyírség, valamint Hajdúság keleti részén fehéredett ki a táj. Délutánra felszakadozott a felhőzet, látványos légköroptikai jelenségek alakultak ki a téli ruhát öltött Kékestetőn. Csütörtök reggel a fagyos, nyirkos időben különleges gyémántpor- és glória-jelenségek alakultak ki.

14-e, péntekig a Tátrában is egyre gyarapodott a hóréteg vastagsága. A Szlovák Hegyimentők tájékoztatása szerint 25-65 cm friss hó hullott az elmúlt négy napban a Tátra hegyeiben. Van ahol 14-éig 80 centis hó gyűlt össze.

Itthon is egyre nagyobb területen fehéredett a táj. 

Egy mediterrán ciklon hozott csapadékot, amit az északról érkező hideg levegő hűtött le és délnyugat felől egyre többfelé kezdődött havazás. Nyugaton, délnyugaton 4-7 centi friss hó hullott, majd szombat reggelre északra is elért a havazás.

A legtöbb hó szombatig a Zala megyei Barlahidán hullott, ott 11 cm-es vastagságot mért észlelőnk. Végül szombat estétől a Dunántúlon egyre többfelé megszűnt a havazás. Vasárnap reggel gyengülő intenzitással már csak keleten hullott a hó. Több helyen vastag, 10-15 cm-es hóréteg alakult ki.

A napokban uralkodó hideg időnek köszönhetően szombaton megnyitotta kapuit Eplény a síelni vágyók előtt. Vasárnaptól Eplény mellett már Visegrádon és Pécsett is lehetett síelni.

A legtöbb tájegységünkön végre igazi ízelítőt kaphattunk a télből, fehér színekben pompázott Orosháza, Baja, Szeged és Budapest is:

Jóval "nagyobb volt a tél" a Vajdaságban. Ide ugyanis már hamarabb megérkezett a havazás, mint hazánkba, és intenzítása is nagyobb volt. Szó szerint maga alá temette a hó a szerbiai Vajdaság déli felét: 30-50 centis hóréteg borította be Újvidék környékét.

Nyugodt időszak következett,

pár napig bár téli hangulat uralkodott, de a felhőké volt csupán a főszerep. 

A korábban beköszöntő havazás fehérbe borította hazánk nagy részét. Mi ezúttal kíváncsiak voltunk, hogy festhetnek a Balaton-felvidék legendás tanúhegyei ilyenkor a magasból. Alábbi légifelvételünk keddre virradó hajnalban készült a Tapolcai-Medencében:

December 19-e éjjel a kitisztuló égboltnak és a hótakarónak köszönhetően az ország nagy részén ismét zord éjszakát hagytunk magunk mögött. Főként az ország keleti felén csökkent sokfelé -10,

helyenként -15 fok alá

a hőmérséklet. A magasban ugyanakkor megkezdődött az enyhébb levegő beáramlása, mely jelentős légmozgás híján a ködképződést segítette elő. Szerda reggelre az ország nagy részére zúzmarás ködtakaró ült. A bentragadó köd révén rohamosan romlott a levegő minősége, Budapesten és Miskolcon is szmogriadót rendeltek el.

Csütörtökre virradóra nyugat felől újabb csapadékzóna érte el hazánkat, mely nyugatabbra ónos esőt, fagyott esőt, keletebbre havazást hozott.

Fagyosan indult a péntek. A hajnali, reggeli órákban helyenként ónos eső esett, megelőzve a pár napos enyhülést. December 21-ére esett a téli napforduló. Pénteken 23 óra 22 perckor kezdődött a csillagászati tél, szombattól már hosszabbodtak a nappalok.

Bár a várt fehér karácsony az ország legnagyobb részén elmaradt, 24-én reggel a magasabban fekvő tájakon fagypont alá hűlt a levegő. Az esőt a hegyekben és helyenként északkeleten havazás váltotta fel. Mozgalmasan kezdődött az ünnep, hiszen a reggeli hegyvidéki havazást követően szivárványok színesítették a délutánt, az Északi-középhegységben graupel (hódara) zápor is előfordult.

 

Még itt sem ért véget a 24-e, a korábban befagyott Velencei-tó jegét a viharos északnyugati szél felaprózta és a partra sodorta.

Külföldön sem telt unalmasan az ünnep, a korábbi 4-es erősségű rengés után egy 4,8-as erejű földrengés kísérte a december 24-én kitört, több napig füstölgő és lávát hányó Etna vulkánt. 25-éig több, mint fél méter friss hó esett az Alpokban. Ausztria 2000 méternél magasabb hegyein lavinaveszélyt rendeltek el.

A keményebb tél már nem érkezett el a tavalyi évben, a karácsonyi ünnepek után ismét enyhébb idő köszöntött ránk, többfelé elértük a 10 fokot is. Az év utolsó napjai változékonyabb időt hoztak, északnyugat felől több hidegfront is elérte térségünket. A csapadék még eső formájában hagyta el hazánkat, csak a hegyekben váltott havazásba rövid időre, mielőtt megszűnt. A szilveszter szeles, hűvös idővel telt, tűzijátékok fénye világította be az éjszakát.

Ez úton is köszönjük felhasználóinknak a számtalan csodás felvételt!

Borítókép: Dr. Nyúl Balázs (Kaposvár)

« 2017 december

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.01.03 13:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
Az év egyik utolsó tűzgömbje villant fel felettünk éjjel (videó)
Mohácsnál is kiöntött a Duna