Ez történt 2017-ben

Az erősen fagyos január és az áprilisi hóömlés után menetrend szerint jöttek a zivatarok. Ősszel hamar megérkezett az első hó.

Január - erős fagyok

A korábbi időszak huzamosabb ideig tartó fagyainak köszönhetően tavainkon és folyóinkon jeges csodák képződtek, a Balatonon jégtorlódás volt megfigyelhető. Az igazán zord időszak 5-én a hidegbetöréssel kezdődött. A sarkvidéki eredetű levegő napról-napra növelte a jégvastagságot, 7-én megnyílt a Velencei-tavi korcsolyapálya. A jeges Balatont több lelkes fotós is megörökítette. 8-án Tésán -28,1 fokkal az országos, Ferihegyen -18,6 fokkal a fővárosi minimum rekord is megdőlt. A Dunán teljes hajózási tilalmat rendeltek el. Átmeneti enyhülést követően a havas-és ónos esőt egyre több helyen havazás váltotta, északon 30 cm hullott. Göncruszka víztornyát az erős fagy szétrepesztette. 20-án hajnalban is dermesztő hideg volt, Mihálygergén -25 fokig hűlt a levegő. A szennyezetté váló levegő miatt szmogriadót rendeltek el. 30-ig konzerválódott a hidegpárna, a hófödte tájakon -15, -22 fok közötti minimumokat mértek, a hegycsúcsok kilógtak a ködtengerből. A hónap utolsó napján ónos eső kezdett el esni, északon havazott.

 

Február - ónos eső, jeges árhullám

Jelentős mennyiségű ónos eső indította második hónapunkat, piros figyelmeztetés és riasztás is érvényben volt a jegesedés miatt. A gyors melegedés eredményeként 3-án többfelé 15-16 fokos meleg volt, míg 4-én virradóra Kaposváron csupán 9,5 fokig csökkent a hőmérséklet. Egy mediterrán ciklonból a Nyugat-Dunántúlon 20-25 mm eső esett, míg keleten helyenként 2-3 cm-es hóréteg alakult ki. Eközben a Tiszán és mellékfolyóin jeges árhullám indult el. Meteorológiai léggömbünk a Balaton jégvirágait fotózta. Ezután északkelet kivételével napos idővel folytatódott február, majd egyre nagyobb területet hódított el a köd és rétegfelhőzet. A tiszai jeges ár elragadta a tiszacsegei kompot. A ködös helyeken ipari havazás is előfordult. A szálló por magas koncentrációja miatt Salgótarjánban, Budapesten és Miskolcon is szmogriadót rendeltek el. Az alapvetően szürke idő hosszú napokig folytatódott, csak 24-e - egy hidegfront átvonulása - után tisztult a levegő. Másfél hónapos kényszerleállást követően 27-én megindult a Balatonon a kompszolgáltatás Szántód és Tihany között. A hónap utolsó napján Kiszomboron 21,6 fokkal megdőlt a napi melegrekord.

 

Március - jégtorlaszok, kitavaszodás

A meteorológiai tavasz első reggelén kifehéredett az Írott-kő, 5-10 cm friss hó hullott. A megerősödő szél a Balaton partjára 3 méteres jégtorlaszokat alakított ki. A határozott délnyugati áramlás eredményeként 4-én megdőlt a fővárosi melegrekord, 19,3 fokos maximumot mértek. 6-án helyenként megdörrent az ég. Egy átmeneti naposabb jellegű nap után két hidegfront is átvonult, a Mátrában havazott. Nemzeti ünnepünk napján többnyire erősen felhős volt az ég, előtte és utána szakadozott volt a felhőzet. Az áprilisra jellemző meleget Benedek hozta meg, 20-án délnyugaton már átlépte a hőmérséklet a 20 fokot, sőt utána még melegebb lett. 22-én este az Alföldön zivatarok pattantak ki. A kissé hűvösebb, helyenként fagyos éjszakákat követően erősödött a felmelegedés, 29-én Újpesten 23,6 fokot mutattak a hőmérők, megdőlt a fővárosi melegrekord. Másnap hajnalban a legmagasabb minimum hőmérséklet országos rekordja is megdőlt, a főváros belterületén mindössze 14,4 fokig csökkent a hőmérséklet.

 

Április - melegrekordokat követő hóömlés

Szokatlanul meleg idővel kezdődött az év 4. hónapja, Újpesten 23,1 fokos rekord maximum hőmérsékletet mértek. Ezután sorozatban dőltek meg a rekordok, így 2-án Békéssámsonon 26,3 fokig melegedett fel a levegő. 3-án Budapest belterületén mindössze 15,1 fokig csökkent a hőmérséklet. Később felhőssé vált időjárásunk, a záporok mellett a a Dunántúlon jégeső is esett. A következő két napon többfelé fújt erős vagy viharos északnyugati szél. Két hidegfrontból elszórtan volt eső, zápor, átlagos körüli volt a felmelegedés. 18-án több helyen alakult ki eső, zápor, hegyekben hózápor. 19-én és 20-án egy ciklon alakította időjárásunkat; előbbi nap reggelén már az Alföldön is havazott, Kiskunságban több centiméter hullott. A következő 36 órában hóömlés volt a hegyekben. Autók akadtak el, településeke zárt el a külvilágtól a hó, a Kékestetőn 45 cm-es hórekordot regisztráltak, valamint -2,7 fokkal megdőlt a legalacsonyabb maximum hőmérséklet rekordja, 21-én reggelre -7,1 fokig hűlt a levegő. A fokozatos javulást 27-én egy frontrendszer vetette vissza, a Nyugat-Dunántúlon az esőben 6-10 fok közé hűlt a levegő.

 

Május - elkezdődött a zivatarszezon

Az első nyugisabb nap után elkezdődött az igazi zivatarszezon. Az év első tubáját Bucsán kapta lencsevégre olvasónk. Egy magassági hidegörvény labilizálta a légkört; a meleg és hideg légtömeg találkozásánál többfelé pattantak ki zivatarok, melyeket jégeső és felhőszakadás kísért. Bátán tornádó is kialakult, károkról nem érkezett jelentés. Nem kellett sokat várnunk, 6-án Szolnoknál, 7-én Besenyőtelek mellett is tornádó volt, károk egyiknél sem keletkeztek. Az Aggteleki Nemzeti Parkot árvíz öntötte el, a Bükkben hózápor esett. 10-én és 11-én hajnalban megdőlt, a napi hidegrekord, Koroncón -2,5 fokot, Zabarban -2,4 fokot mértek. A viharos szentek lokálisan felhőszakadást és jégesőt hoztak, Gyöngyöst elmosta a jég. A Dél-Alföldön a zivatarokat bizarr, ijesztő felhők hozták. A hónap közepe után egy anticiklon biztosított eseménytelen időt, az Időkép kamerái előtt vörös vércse fiókák keltek ki. Ezután ismét nedves, labilis légtömegek töltötték ki a Kárpát-medencét, egy felhőszakadást követően Budapest egyes kerületei vízben úsztak. 24-én egy gyenge hidegfront miatt az Alföldön a heves zivatarok láncba rendeződtek. Később stabilizálódott a légkör, melegedett a levegő, csak helyenként alakult ki zápor, illetve 31-én egy érintőleges hidegfront miatt északkeleten szupercella is létrejött.

 

Június - rekord UV, szupercellák

Rekord enyhe idővel indult a 2017-es nyár, ugyanis Budapesten csak 21,3 fokig csökkent a hőmérséklet. A meleg idő hatására a Balaton strandolásra alkalmassá vált. A csúcshőmérséklet több helyen átlépte a 30 fokot. 4-én a frissítő zivatarokat színpompás szivárványok követték. 6-én egy hidegfront nyomán keleten egy zivatarlánc is kialakult. 8-án Szegednél, a Maros torkolatnál a szerencsések az intenzív tiszavirágzásnak lehettek részesei. 10-én a naplementében szivárványok tették emlékezetessé a napot. A nyári erőteljes, magasan delelő napsütésben 9-es, rekord UV-t rögzítettek a szakemberek Siófokon. 15-én este a csillagfényes éjszakában egy tűzgömb húzott át az északi égbolton. Másnap Baranyában hullámzó felhők jelentek meg. 21-én hajnalban az ország számos pontjáról éjszakai világító felhőket lehetett megfigyelni. Később a Kecskemét-Szeged sávban szupercellából hullottak nagyobb jégdarabok. A fokozódó kánikula miatt hőségriadót rendeltek el. Nem volt azonban zavartalan napsütés, 23-án Baranyában, Csongrádban és északkeleten is jégeső kísérte a viharokat. Két nappal később újból heves zivatarok tomboltak. A Balaton partján felengedett meteorológiai ballonunk elképesztő felvételeket rögzített a peremfelhős zivatarról. 28-án a délnyugat felől érkező zivatarokban az egyik cella szupercellává nőtte ki magát. A zivatarok felett vörös lidércek jelentek meg. A hónap végén Nagylaknál fák dőltek ki, háztetők rongálódtak meg a viharban.

 

Július - éjszakai világító felhők, a Balatonnál orkán

Átlagosan meleg, nagyrészt napos idővel kezdődött második nyári hónapunk. 2-án hajnalban az utóbbi nyolc év legszebb világító felhőit kaptak lencsevégre. 6-án a Bükkben keletkezett cella gyorsan szupercellával fejlődött, hosszas útja során Kötegyánt érintve hagyta el országunkat. 8-án is keleten és északon volt aktív a légkör, a Bükkben egy szupercellából esett jég. 10-én igazán erős zivatarok fejlődtek ki, Balatonaligán 157 km/h-ás széllel csapott le a vihar. A hőség miatt két napra piros figyelmeztetést adtak ki, délen és délkeleten 35-38 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 11-e reggele rekord enyhe volt, Pécs Árpádtetőn 25,1 fokig hűlt a levegő. Ekkor aztán erős hidegfront hozta meg a felfrissülést, több szupercella is kifejlődött, amelyekből jégeső esett. Hűvösebb napok következtek, 17-én hajnalban Zabaron 5,5 fokig zuhant a hőmérséklet. Erőteljes melegedés indult meg, az Országos Tisztifőorvos 20-tól négy napon át tartó hőségriasztást rendelt el. 24-én jött a lehűlés, többfelé pattantak ki zivatarok, a szupercellákat viharos kifutószél kísérte, 10 fokkal esett vissza a hőmérséklet. Néhány nap felhősen, esősen telt, Miskolcnál tuba jelent meg. 28-tól naposra fordult időjárásunk, hónap utolsó napján 31 és 34 fok között alakult a csúcshőmérséklet.

 

Augusztus - hőhullámok

Melegrekordok sorozatával indult az augusztus. A hőhullám csúcspontját 4-én érte el, ekkor 41,4 fokot rögzítettek Békéssámsonon. Piros figyelmeztetés volt kiadva a 29-30 fokot meghaladó napi középhőmérsékletek miatt. A tikkasztó hőségben csupán 3-án volt Miskolc térségében egy hőzivatar. A Hortobágyon tarlótűr pusztított. 6-án egy hidegfront nyomán felhőszakadással, jégesővel kísért zivatarok törtek ki. Orosházán és Püspökladánynál nagy károkat okozott a vihar. Gyors visszatért a hőség, öt megyére adtak ki piros figyelmeztetést. A kellemetlenül meleg éjszakák után 35 fok fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála. 10-én este tulajdonképpen előrejelezhetetlen mód erős zivatarok vonultak át a Nyugat-Dunántúlon, 100 km/h-ás szél tombolt. Pár napos enyhülés után folytatódott a kánikula, a következő hidegfront államalapításunk ünnepére helyeződött fölénk, több helyen 20-30 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék esett. A hűvössé vált időben 24-én megdőlt a hidegrekord, Zabaron 2,6 fokig hűlt a levegő. A hónap végére visszatért a hőség, 27-én Szikáncson 38,4 fokos rekord meleget mértek. A nyár utolsó napjai kevésbé meleg idővel teltek, Pápánál porördögöt fotóztak.

 

Szeptember - kísérteties felhők, a hónap közepéig nyár

A kánikulát egy lassan mozgó hullámzó front zárta le, többfelé kiadósabb – 20-35 mm – eső esett. 4-én északkeleten színpompás szivárványok a jelezték a záporokat, zivatarokat, másnap virradóra 10 fok alá hűlt a levegő. 6-án tíz éve nem látott erősségű napkitörés történt, pár nappal később a délebbi szélességeken is látták a sarki fényt. 7-én a délkeleti megyékben kísérteties felhők jelentek meg az égen. Pár napra ismét kánikula lett, délkeleten 33-34 fokot is mértek. 14-én a viharos délnyugati szél extrém vízlengést produkált a Balatonnál. A hónap közepén aztán végleg vége szakadt a nyárias időnek, egy mediterrán ciklon került fölénk. 16-án délnyugat felől szupercellák léptek be az országba. Az egyik önálló életet élve Pécsen keresztül egészen a Körösök vidékéig jutott. A nagy labilitást a keleti országrészben jól jelezték a mammatus felhők. A sok eső hatására gőzölögtek hegyeink. Az igazán nagy vihar elkerülte hazánkat, Szerbiában és Romániában szélviharral és felhőszakadással kísért ítéletidő pusztító erejű volt, emberéleteket követelt.Nyugati szomszédunknál megnyíltak a sípályák. 18-án hajnalban kedvezett az időjárás az idei év leglátványosabb bolygóegyüttállásának megfigyelésére. A magassági hidegörvénnyé alakuló lassan hagyta el hazánkat. A térségünkbe áramló hűvösebb levegő hatásaként hidegé, párássá váltak a hajnalok és hűvössé a nappalok; a napi maximumok javarészt 20 fok alatt voltak, reggelente a fagyzugos helyeken gyengén fagyott.

 

Október - gyakran szeles napok

A napsütés ellenére hűvös idővel köszöntött ránk legszebb őszi hónapunk, egy-két helyen reggelente fagyott. Előbb gyenge hidegfront vonult át felettünk, majd Xavier mérsékelt övi ciklon hidegfrontja érkezett megerősödő széllel. A front előtt hullámzó felhők jelentek meg az égen. Ezután is a felhők domináltak, szomszédaink hegyeiben havazott. 12-én reggel misztikus ködfolyam telepedett a Dunakanyarra, míg három nappal később a tanúhegyeknél volt látványos kisugárzási köd. Az erőteljes délnyugati áramlás miatt 17-én a János-hegyen csak 15,2 fokig csökkent a hőmérséklet, napközben 20-26 fok volt. 22-én és 23-án országos eső áztatta a földeket, a Bükk és Dráva széles sávjában sok helyen 40-50 mm-t is meghaladta a csapadékösszeg. A következő néhány nap késő nyáriasan meleg volt. 29-én egy markáns hidegfront kíséretében viharossá fokozódott az északnyugati szél, 110-130 km/h-ás széllökések is előfordultak. 30-án a hegyekben hózáporok is kialakultak.

 

November - a hegyekben egyre több helyen havazás

A fátyolfelhők játékának köszönhetően a hónap elején halojelenség színesítette az égboltot. Később többfelé volt kisebb eső, 4-én és 5-én virradóra ködfoltok képződtek. A következő két napon a Nyugat-Dunántúlt frontrendszer érte el, arra lehűlt a levegő és eső esett, míg az Alpokban méteres hó hullott. A ködtakaróból kiemelkedő tanúhegyek lehengerlő látványt nyújtottak. 13-án egy mediterrán ciklon okozott a hegycsúcsokon havazást. 15-én reggelre mindenütt fagyott. A tél tovább próbálgatta szárnyait, 17-én Holle anyó Kékestetőre látogatott, 20-án hajnalra északkeleten hullott lepelnyi hó. 21-én pedig egy melegfront következtében öltöztek fehérbe hegycsúcsaink. Ezután ha rövid időre is, de visszatért a kellemesebb őszi idő, 23–án délnyugaton a főnszél okozott meleget, 16-17 fokot. Ezután fokozódott a ködhajlam, a Prédikálószéken ködív jelent meg. 26-án a Mátrában és a Bükkben havazott, majd az ősz utolsó napjára a magasabb hegyvidékeken 20-25 cm-es hóréteg alakult ki.

 

December - enyhe karácsony

A korábbi napok havazásainak köszönhetően három hazai sípálya is megnyitott kapuit. Sok volt a felhő, a szerencsések a szokásosnál fényesebb teliholdat figyelhettek meg. 3-án egy mediterrán ciklonból a Dunától keletre havazott, a fagypont közeli hőmérsékletben lepel-4 cm-es hóréteg alakult ki. A derült, szélvédett hóval borított tájakon reggelente -8, -11 fokig csökkent a hőmérséklet. A következő napokban egyre melegebb lett, 8-án az ország déli felében 10-15 fokig melegedett fel a levegő. Egy hidegfront torpantotta meg az enyhe időt, ám a délire forduló szél kisöpörte a hideget. 12-én Drávaszabolcson 18,8 fokot mutattak a hőmérők, néhol fagyit is lehetett kapni. 14-én este egy érintőleges hidegfront nyomán olyannyira megnőtt a légköri instabilitás, hogy délnyugaton zivatarok pattantak ki, sőt az éjjel folyamán délen és délkeleten is megdörrent az ég. Az ország déli felében két nap alatt 30-50 mm esett. Ezután egy anticiklon áramlási rendszerében fagyos levegő érkezett, a ködös, zúzmarás, hegyekből számos szép fotóval gazdagodott képtárunk. 21-én egy melegfront fehérítette ki a tájat, a hegyekben 30 cm-es hó fogadta a síelőket. Karácsonyra ugyanakkor jelentősen megenyhült az idő, aranyvasárnap 10-15 fokig emelkedett a hőmérséklet. 27-én a Dunántúlon több helyen zivatarok pattantak ki, arra az esőt, havas eső, hegyekben havazás váltotta, helyenként jégeső esett és viharos széllökések fordultak elő. Az óév utolsó napjának estéjére távoztak az esőfelhők.

 

További válogatás 2017 legszebb fotói közül

 

Borítókép: Gigacsiga

« 2016

 

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2018.01.11 11:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rápirított a naplemente
Beindult a jéggyár
Hahó, áprilisi hópihéket láthatunk a hegyekben