Esős napok, nyugaton hűvösebb idő jön

Nagy lesz a hőmérséklet-különbség nyugat és kelet között, esőre, záporokra, helyenként zivatarokra készülhetünk.

A következő napokban egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, egyre nagyobb területen várható csapadék. 

Forrás: meteociel.fr

Az animáció elsőfelében "A" jelzéssel (alacsony nyomás) a ciklon közepét láthatjuk, ami a csapadékos időt hozza. A második felében az ~1500 méteres magassági szintre előrejelzett hőmérsékletet, ami jól szemlélteti a nyugat és kelet közötti különbséget.

WRF modellünk hőmérséklet-előrejelzése szerdáig

Keddre a keleti és középső tájakat is eléri a csapadék, eleinte keleten lehet szakadozott a felhőzet, majd mindenhol beborul. Eső, záporok, délkeleten zivatar alakulhat ki. Marad a szeles idő főként északkeleten és a Dunántúlon, ahol ismét lehetnek 70-80 km/h-t meghaladó széllökések. Keleten még helyenként 20 fok körül alakulnak a maximumok, nyugaton 10 fok alatt marad a nappali legmagasabb hőmérséklet. 

Szerdán folytatódik a jórészt esős idő, helyenként kiadós mennyiséggel. Keleten helyenként zivatar alakulhat ki, majd délután délkeleten, keleten szakadozottabb lehet a felhőzet. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a szél, viharos északnyugaton lehet. 9-21 fok valószínű, nyugaton lesz hűvösebb, északkeleten melegebb.

Csütörtökön felszakadozik a felhőzet, elszórtan lehet kisebb eső, záporeső, keleten zivatar. Mérséklődik a légmozgás, emelkedik a hőmérséklet.

Borítókép: Varga István

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2019.05.12 17:47


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ezek voltak a szerdai záporos nap legszebb pillanatai
Több mint egyhavi csapadék hullott le Sopronban és Mosonmagyaróváron
10-15 fokos lehűlés jön