Eseményteli nappal indult a hét

Melegrekord, szupercella, jégeső is színesítették az időjárást, halójelenséget és tubát is észleltek felhasználóink.

Változatosan telt a hét első napja. Mindenütt elértük a nyári nap besorolás feltételéhez szükséges 25 fokot, Budapesten 142 éves melegrekord dőlt, néhol pedig 30 fokos maximum-hőmérsékleteket mérhettünk. A nyugati határ közelébe több hullámban érkeztek a zivatarok. A kora délutáni órákban az egyik fejlődő zivatar szupercellává nőtte ki magát Szentgotthárd térségében. Ezt követően a fővárosban is kipattantak a cellák, melyek a középső országrészt szelték át, több órán keresztül ontották magukból a jeget, szórták a villámokat még az alföldi térségre is. Várpalota közelében tubát is észleltek. A délután folyamán az Északi-Középhegység környéke sem maradt ki a villámshow-ból. 

A zivataros tájakon többfelé rövid idő alatt 12-18 mm eső is leesett, a zivatarok környezetében nem egy helyen erős, a Kőszegi- és Soproni-hegységben viharos, azaz több mint 50 km/órás széllökéseket mértek automatáink. 

A nap legizgalmasabb eseményeiről rengeteg kép érkezett képtárunkba és facebook oldalunkra. Ez úton is köszönjük észlelőink felvételeit!

Maccoyi fotója Kecskemétről, köszönjük!

Vikisz fotója Miskolcról, köszönjük!

Petrács Alex fotója Szegedtől nem messze, köszönjük!

Kahucz Erzsi fotója Tárnokról, köszönjük!

Duir fotója Gödöllőről, köszönjük!

Varga Tamás fotója Gyömrőről, köszönjük!

Jónás Károly fotója Budapestről, köszönjük!

Borítókép: Rippel Erik

 

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.04.23 21:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rápirított a naplemente
Beindult a jéggyár
Hahó, áprilisi hópihéket láthatunk a hegyekben