Erős hidegfront követi a hétvégi enyhe időt

Hétfőn kiadós csapadékkal, széllel erős hidegfront érkezik.

Vasárnapig tartott a csendes, eseménytelen időjárás hajnali fagyokkal, napközben egyre magasabbra emelkedő hőmérséklettel. 

Hidegfront vet véget a februári kora tavasznak

Hétfő hajnalban északnyugat felől egy hidegfront éri el térségünket, melynek mozgása lelassul fölöttünk, így az ország nagy részén kiadós csapadékra van kilátás: többnyire eső, zápor valószínű, majd előbb a Dunántúlon, aztán a középső, éjjel a keleti tájakon is havas eső, néhol havazás válthatja fel az esőt. A szél egyre többfelé északnyugatira fordul és megerősödik. Keleten még 10 fok is lehet, máshol 3-9 fok a legvalószínűbb.

Viharos szél támad a front mögött

Az európai ECMWF modell 850 hPa-os (kb. 1500 méter) magassági szintre vonatkozó hőmérséklet és tengerszinti légnyomás előrejelzése február 13-ra  (forrás: WXCharts.com)

A front mögött kedden többfelé lesz viharos az északnyugati szél és még szerdán is többfelé kell élénk, erős széllökésekre számítani. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többször megnövekedhet a felhőzet és szórványosan várható egyre inkább hózápor, kisebb havazás. Tovább csökken a hőmérséklet: kedden valamint szerdán is 2 és 7 fok között alakulhatnak a maximumok, éjszakánként pedig hazánk nagy részén ismét fagyni fog.

Borítókép: Szabó Zoltán

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.02.07 15:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Minket nem, de az Adriát letarolta a front
Hidegfront vonult át az éjjel
Szerdán újra 20 fok fölé mentünk