Erdőtüzek pusztítanak Észak-Európában

Egymást érik az erdőtüzek Skandináviában, az aszályos időszak és a rendkívüli forróság miatt sokfelé lángra lobbant a növényzet.

Közel 70 éve ez a legaszályosabb időszak a Skandináv-félszigeten. A természetes növénytakaró elszáradt, az erdők és ültetvények is tikkadtak. Az aszály mellé szokatlan meleg is társul, strandolnak a partokon, rekord meleg értékek születnek Norvégia sarkkörön túli tájain. 

Az aszály és forróság eredményeképp egyre többfelé kapnak lángra a száraz növények. Az oltás folyamatosan folyik, a kárelhárításban az Európai Unió szervei is kiveszik részüket. Svédországban nem szokatlan a nyári erdőtüzek keletkezése, ám ekkora területre talán még soha nem terjedtek ki a lángok.

Aktív erdőtüzek Svédországban július 19-én, Forrás: Sosalarm.se

Több tízezer embert figyelmeztettek, hogy maradjanak a zárt légtérben, és tartsák zárva az ajtókat, ablakokat, hogy elkerüljék a füst belégzését. A vasúti szolgáltatások nem egy helyen megszakadtak.

A Kopernikusz Föld-megfigyelési program, amely naponta frissíti a tüzek terjedését Európában, a napokban több mint 60 tűzesetet regisztrált az északi államokban. Az Európai Erdőtűz-Információs Rendszer arra figyelmeztet, hogy a tűzveszélyes körülmények valószínűleg szélsőségesek lesznek Közép- és Észak-Európa nagy részén az elkövetkező hetekben is.

Nyugat-Svédország. Forrás: Mats Andersson/EPA

Östersund, Svédország, július 18-án. Forrás: Fältjägarbataljon FB

Az erdőtüzek füstje műholdképen is látszik: 

Közép-Szibéria műholdképe július elején. Forrás: NASA/Modis

Borítókép: Washington Post / AP

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.07.19 14:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sarki fényt és méteres havat is láttunk Tromsø-ben
50 fokot mértek vasárnap Nyugat-Ausztráliában
Kiderült, hogy mi okozta a súlyos aszályt 2022-ben az Alföldön