Először küld embereket az űrbe a SpaceX

Május 27-én 2 asztronauta utazik majd a teszt-kapszula fedélzetén. Sikeres küldetés esetén később 4 embert akarnak felküldeni.

A NASA két asztronautája elsőként utazhat amerikai földről az ISS-re. Doug Hurley és Bob Behnken május 27-én este, magyar idő szerint 22:32-kor fog útnak indulni a Crew Dragonon a Falcon-9 rakéta segítségével – írja a Space.com. A kapszula 19 órával az indulás után, 2020. május 28-án, magyar idő szerint 17:29-kor dokkol majd a Nemzetközi Űrállomásra. 

Az űrhajó napelemei legtöbb 120 napig működhetnek megbízhatóan, ezért a legénység legalább 30, legfeljebb 119 napot tölt majd a fedélzeten. A küldetés neve Demo-2, mely próbaként funkcionál egy későbbi, négy űrhajós szállítására készülő misszióhoz. Az augusztusra tervezett starttal például már 6 hónapos küldetésre küldenének fel három amerikai és egy japán asztronautát. Ha a Demo-2 során mindent rendben találnak, nyártól már akár rendszeresíthetik is a SpaceX új járművét az űrhajósok ISS-re szállítására.

A járványhelyzet miatt nézőket egyáltalán nem engednek a kilövés helyszínére, élőben viszont bárki nyomonkövetheti majd a startot.

Képek: SpaceX

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.05.11 12:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Öt ismert aszteroida is elszáguld mellettünk, ebből kettő potenciálisan veszélyes
Újabb műholdvonat húzott át felettünk
Életet vihetett az emberiség a Holdra