Eljött a téli zárlat ideje a Tátrában

2024. június 14-ig nem lesz látogatható a túraútvonalak többsége.

Mint minden évben, idén is eljött ez a pillanat: a Tátrai Nemzeti Parkban mától, azaz november 1-jétől szezonális zárlat lép érvénybe, ezért a túraútvonalak többsége 2024. június 14-ig nem lesz látogatható - derült ki a Turista Magazin tájékoztatójából.

A hatóságok arra kérik a Tátrában túrázókat, hogy tartsák tiszteletben a a téli turistaút-lezárásokat. Ilyenkor csak és kizárólag érvényes hegymászási engedéllyel rendelkezők léphetnek a lezárt túraútvonalakra és a magashegyi területekre.

A Tátra havas csúcsai | Fotó: Micsuda András

Azon kívül, hogy a tapasztalatlan túrázókra veszélyt jelentene ilyenkor a hegymászás, ez az az időszak, amikor a természet regenerálódni tud és felkészül a téli szezonra. A mormoták talán már alszanak, a zergék pedig javában versenyeznek a nőstények kegyeiért.

Itt hamarosan a tél lesz az úr | Fotó: Szerkesztőségünk

A magasabban fekvő részeken hamarosan kemény téli körülmények fognak uralkodni, ennek ellenére, akik szeretnék megcsodálni a hófödte Tátra szépségét, azok megtehetik, ugyanis a  magashegyi menedékházakhoz vezető téli útvonalak (kivéve a csak nyáron nyitva tartó Hunfalvy-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi))" továbbra is elérhetők - tudtuk meg a Magyar Természetjáró Szövetség cikkéből.

Borítókép: Lucza Zsolt korábbi felvétele, illusztráció


Ti jártatok már a Tátrában?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.11.01 10:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?