Elérte Portugáliát Leslie

176 km/h-s széllel és kiadós csapadékkal érte el a portugál partokat Leslie.

Friss: Szombat éjjel

176 km/h-s széllel söpört végig Portugálián

Leslie hurrikán maradványa. A vihar az egyik legerősebb, ami valaha elérte az országot, többszáz fát csavart ki, árvizet hagyott maga után, 300 ezer háztartás maradt áram nélkül. 

Leslie kelet felé halad tovább, bár fokozatosan gyengül, de Spanyolország szintén jelentős károkra számíthat. (BBC)

Forrás: BBC

Hosszú ideje tévelyeg az Atlanti-óceánon a sokáig trópusi viharként, jelenleg 1-es kategóriájú hurrikánként tomboló Leslie, mely lassan élete végéhez közelít. Egyes előrejelzések szerint az Ibériai-félsziget fölött érhet véget pályafutása. Szombat éjjel, vasárnap hajnalban érkezhet meg a portugál partokhoz, de valószínűleg már nem hurrikánként.

Leslie lehetséges haladási útvonalai (a térkép alsó részén). Forrás: WXCharts.eu

Egy október 11-én készült műholdkép a Leslie hurrikánról. Forrás: NASA

Portugália felé közeledve ugyanis az egyre hidegebbé váló tengerfelszín miatt fokozatosan veszít erejéből, de trópusi ciklon jellegét megtartva orkán erejű szelet és kiadós csapadékot hozhat magával. A szél erejére vonatkozó előrejelzésekben van némi bizonytalanság, körülbelül 120-150 km/h közötti széllökések várhatóak, de

egyes előrejelzések 160 km/h feletti szelet is valószínűsítenek.

A csapadékösszeget tekintve egyes helyeken rövid idő alatt 80-90 milliméter csapadék is lehullhat, így nagy eséllyel alakulhatnak ki villámárvizek a térségben.

Az előrejelző modellek közül eddig az ICON modell a legborúlátóbb, jelenleg 160 km/h feletti széllökéseket prognosztizál Lisszabon környékére. Forrás: WXCharts.eu

Ha az előrejelzések beigazolódnak, a jövő hét első napjaiban Leslie végleg feloszlik Spanyolország felett, így véget érhet szeptember 23-a óta tartó pályafutása. 

 

Szerző: Varga Sándor, Herrmann Dóra
Megjelent: 2018.10.12 14:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szupercellák tarolhatnak északon késő délután, este
Heves zivatarokkal törhet be a front északon
Süvít a szél a Dunántúlon: 113 kilométer/órás lökést mértünk