Drámai jégolvadás a sarkvidéken a rekordmeleg július után

A mérések kezdete óta az ide július volt a legmelegebb hónap. Az átlag feletti hőmérsékletek rekord kicsire zsugorították az északi sarkvidék jégsapkáit, de Grönlandon is hatalmas jégtömeg olvadt el.

A rekordmeleg június után, a július is átlag feletti hőmérsékletet hozott. Az Európai Unió Copernicus Climate Change programjának adatai szerint az idei július 0,56 °C-kal volt melegebb az 1981-2010 között mért júliusi átlaghőmérsékletekhez képest, illetve 0,04 °C-kal szárnyalta túl az eddig rekord tartó, 2016 júliusi átlaghőmérsékletet. Így globális szinten

2019 júliusa volt az eddigi legmelegebb hónap.

Ennyivel volt melegebb a júliusi átlaghőmérséklet az 1981-2010 közötti átlaghoz viszonyítva. Forrás: Copernicus Climate Change Service (C3S)    

A melegedés az északi sarkvidéken különösen erősen jelentkezett, ahol egyébként is a globális átlaghoz viszonyítva kétszer olyan gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Már júniusban is rekord kicsire zsugorodtak a sarkvidéki jégsapkák, és ez a tendencia júliusban is folytatódott. Az amerikai Nemzeti Jég és Hó Adatközpont adatai (NSIDC) szerint jelenleg az eddigi rekorder, 2012-es évet is alulmúlja a sarkvidéki jégtakaró kiterjedése.

Forrás: National Snow and Ice Data Center (NSIDC)

Bolygónk legnagyobb szigetének, Grönlandnak a jégtakarója is megérezte az átlagnál melgebb időt. Az ugyan nem szokatlan, hogy nyaranta a sziget partvidéki területein pozitív tartományban alakulnak a hőmérsékletek, de a július végén érkező hőhullám következtében a sziget nyugati és déli partjainál 20 fok feletti értékeket mértek.

Forrás: InfoClimat.fr

Sőt olyan helyeken is fagypont fölé melegedett a levegő, ahol egyébként nyáron is a fagy az úr. A Grönland belső területén, a 3216 méteres tengerszint feletti magasságban, a jégplató tetején elhelyezkedő Summit Camp kutatóállomáson egymást követő 3 nap is 0 fok fölött alakult a hőmérséklet július 30. és augusztus 1. között. Erre legutóbb 2012-ben volt példa, az elmúlt 70 évben pedig harmadjára fordult elő.

 

Forrás: Summitcamp.org

Az átlag feletti hőmérséklet pedig átlag feletti olvadással járt együtt. A Dán Meteorológiai Intézet becslései szerint júliusban 197 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon, ami önmagában 0,5 mm tengerszint emelkedést jelent. Ami a legelképesztőbb az maga az olvadás gyorsasága. Csak augusztus 1-én 12,5 milliárd tonna jégolvadék ömlött a tengerbe, ami

ötmillió olimpiai úszómedencét töltene meg vízzel.

Ekkora mértékű jégolvadást egy nap alatt még sohasem figyeltek meg. Ehhez fogható olvadási esemény utoljára 2012-ben fordult elő.

Július 31-én a sziget 60%-át érintette az olvadás. 

Forrás: Polarportal.dk

A műholdról nézve is szemmel látható a grönlandi jég olvadása. A Sentinel-2 műholdfelvételein jól megfigyelhető a jég felszínén kialakult olvadék tavak méretének növekedése:

Forrás: Youtube/ODN News

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.08.07 18:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Négy melegrekord dőlt meg tegnap
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek
Beköszöntek a szupercellák északnyugaton