Dél-Georgia szigete felé közeledik a világ legnagyobb jéghegye

A több mint 3 éve sodródó jéghegyóriás alig 50 km-re megközelítette a brit szigetet.

Pingvinek, fókák és bálnák populációi is veszélybe kerültek a Dél-Georgia szigete felé közelítő hatalmas jéghegy miatt. Az A68a 2017 júliusában vált le az Antarktisz egyik jégpolcáról, majd észak felé sodródva most óriási katasztrófát okozhat, amennyiben eléri az Egyesült Királyság tengerentúli területét, Dél-Georgia szigetét. 

Az A68a jelenleg 4200 négyzetkilométer, míg Dél-Georgia területe 3528 négyzetkilométer. Összehasonlításképp a jéghegy több mint kétszeresét teszi ki Tenerifének, közel akkora, mint Fejér megye.


Kép: NASA

A veszélynek kitett, több mint egymillió pingvinnek otthont adó szigeten a pingvinek nagy utat tesznek meg, hogy táplálékot gyűjtsenek kicsinyeik számára. Ha a jéghegy a partok közelében zátonyra fut, a pingvinszülőknek a távolság többszörösét kell majd megtenniük a táplélékért. Fiókáikat így sokkal több időre hagynák magukra, és az így kialakuló éhínség miatt, a kutatók előrejelzései alapján, hosszú távon akár 10%-kal is lecsökkenhetne az állomány. 


Kép: NASA

A térségben élő fókák és bálnák életkörülményei szintén megváltoznának, illetve a jéghegy a partok közelében a tengerfenék élővilágát is elpusztítaná. A zátonyra futó jéghegy a környező tengervizet lehűtené, és olvadásával  a víz összetételét is megváltoztatná, tovább fenyegetve ezzel a térség élővilágát. A sziget mellett a megfeneklett A68a akár 10 évig is rostokolhat, óriási pusztítást okozva az ökoszisztémában. 


Kép: ESA

A szekértők szerint ezek egyelőre a legrosszabb feltételezések. A jéghegy útját korábbi jéghegyek útvonalai alapján sem lehet biztonsággal előrejelezni. A jókora jégdarab akár az utolsó kilométereken is elkezdhet távolodni a szigettől. Minden a következő pár napban dől majd el.

Friss infókról a Brit Antarktiszi Kutatóprogram oldalán tájékozódhatunk: Bas.ac.uk

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.12.16 10:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Öt ismert aszteroida is elszáguld mellettünk, ebből kettő potenciálisan veszélyes
Életet vihetett az emberiség a Holdra
Műhold pottyanhat a fejünkre csütörtök hajnalban