Célegyenesben az új amerikai modell

Júniusban érkezik a GFS új verziója, mely komoly belső átalakításon esett át. A teszteredemények bíztatók, az előrejelzések világszerte pontosabbak lehetnek.

Szeptemberben fejeződött be az amerikaiak világszerte felhasznált időjárási előrejelző modelljének, a GFS új verziójának a tesztelése. Az eredményeket múlt héten prezentálták az NCEP (Nemzeti Előrejelző Központ) igazgatójának, aki jóváhagyta az új verzió üzembe helyezését, ezzel az utolsó akadály is elhárult a projekt befejezése elől.

2019. június 12-én debütál az új rendszer

Az új verzió felér egy teljes karosszériacserével, ugyanis a szoftver lelkét adó Global Spectral Model dinamikus magot

38 év után nyugdíjazzák,

helyére a tudomány mai állása szerinti legmodernebb FV3 dinamikus mag kerül. A dinamikus mag az előrejelző szoftver lelke, megadja, hogy milyen matematikai egyenletek mentén modellezzük a valóságot és a benne lejátszó folyamatokat, úgy, hogy az egyszerre maradjon pontos, de számítógépekkel mégis gyorsan kiszámolható. Ennek első eredményeként bár a modell felbontását idén nem növelik (marad 13 kilométeres), mégis, az FV3 mag

eredményesebben tudja előrejelezni a kisebb térbeli kiterjedésű folyamatokat.

Az új FV3 mag képes egy adott területre (pl. egy hurrikán környezetére) nagyobb felbontásban "ráfókuszálni"

Nagy hír ez minden időjárás iránt érdeklődőnek, hiszen a naponta négyszer futtatott amerikai modell kimenete ingyenesen hozzáférhető, emiatt rengeteg szervezet használja produktumait. Az amerikai előrejelzések pontosságukat tekitnve az elmúlt években egyre hátrébb csúsztak a nemzetközi versenyben (intő jel, hogy az Egyesült Államokban pusztító hurrikánok útvonalát más országok előrejelző központjai pontosabban tudják prognosztizálni), ezért az amerikai kormányzat egy olyan ötéves terv végrehajtása mellett döntött 2016-ban, mellyel ismét a világ élvonalába kerülhetnek előrejelzéseikkel.

A januári frissítés pedig csak az első mérföldkő ezen az úton, a valószínűségi előrejelzésükbe várhatóan jövő ősszel implementálják az FV3 magot, majd 2020 elején a dinamikus mag után a modell többi elemét, így a felszínközeli folyamatokat leíró fizikai parametrizációkat cserélik és a függőleges felbontást is tervezik duplázni - ezek együtt várhatóan a mostani frissítésnél is nagyobb hatással lesznek a rövidtávú (1-2 napos) előrejelzések beválására.

A végcél egy egységes modell létrehozása,

mely egyszerre jelzi előre a légkör, az óceánok, de még az űridőjárás állapotát úgy, hogy ezek egymásra gyakorolt hatását a modulok között folyamatosan "egyezteti". Így modellezhetővé válik a hurrikánok által a tengerekből kiszívott hőenergia, vagy például a Kárpát-medencében november környékén gyakori, ködös helyzetekben a felszínközeli szennyezőanyagok (pl. a szálló por) felhőkondenzáló képességének figyelembe vétele az időjárás-előrejelzés számítása során. Mindebből pedig idehaza is profitálni fogunk.

További információk a projekt holnapján.

Frissítve (2019. január 24.): Az amerikai kormányzati leállás miatt az eredetileg január 24-ére tervezett bevezetést márciusra halasztották.

Frissítve (2019. március 2.): Tapasztalatok alapján az új modell rendszeresen alábecsli a hőmérsékletet, így bevezetését júniusra halasztották.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2018.10.08 17:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Frissül az amerikai előrejelző modell
Az időjárás-előrejelzésekbe is belerondít a koronavírus
Elindult az IBM új időjárási modellje