Akár hatással is lehet az idei telünkre a tavaly januári tongai vulkánkitörés

Még mindig nagy mennyiségben van jelen a vízgőz a sztratoszférában bolygónk egyik legnagyobb vulkánkitörése óta.

2022. január 15-én tört ki a Hunga Tonga Hunga Ha’apai vulkán, mely a Csendes-óceánban található a víz alatt Tonga szigetvilágában. Ez volt az egyik legerősebb vulkánkitörés bolygónkon, melynek hatására hatalmas mennyiségű vízpára került a sztratoszférába. Ugyanakkor szökőár is keletkezett, illetve a hangrobbanás olyan erős volt, hogy annak lökéshulláma kétszer is körbejárta bolygónkat.

Ez volt az első olyan ismert vulkánkitörés, mely nem hűtötte, hanem melegítette a bolygót. Ez azért történhetett meg, mert nagyjából 50 km-es magasságig is feljutott a vízgőz, és az elkezdte lebontani az ott található ózont.

Jelentősen megnőtt 2022. eleje óta a sztratoszférában a vízgőz mennyisége | Forrás: Paul A. Newman, Natalia Kramarova (NASA/GSFC)

Már nagyjából egy és háromnegyed év eltelt a Hunga Tonga vulkán kitörése óta, a vízgőz még mindig nagy mennyiségben van jelen a sztratoszférában. A fenti ábra 10 hPa-on, vagyis nagyjából 30 km-es magasságban ábrázolja az elmúlt körülbelül 20 évben a sztratoszféra vízgőzmennyiségét. A vízgőz az északi félteke sarki régiói felett is jelentős mennyiségben jelen van már,

de azt még nem lehet tudni, hogy a hideg téli évszakban ez milyen hatással lesz az időjárásunkra.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Szerkesztőségünk felvétele


Szerinted jelentős hatással lesz ez a nagy mennyiségű vízgőz télen az időjárásunkra?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.10.06 14:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Újra van elég víz a Velencei-tóban
Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket