Adriai radarunk körül forgott Európa legnagyobb ciklonja

Egy ideig szinte pont az Adria felett örvénylő mediterrán ciklon középpontjába került az Isztriai-félsziget csücskében elhelyezkedő medulini radarunk.

A tegnapi nap is kiadós felhőszakadásokkal, jégesővel járó, heves zivatarokat hozott, melyek kialakulásában egy Adria felett örvénylő mediterrán ciklon játszotta a legfőbb szerepet. Ennek a ciklonnak a középpontjába került bele a Medulinban helyet foglaló adriai radarunk, ami egy remek alkalmat teremtett egy nem mindennapi radarfelvételhez, mindezt full HD minőségben. Körkörösen mozgó záporok, zivatarok gyönyörűen kirajzolták a ciklon középpontját, ami ekkor Európában a legnagyobb ciklonnak számított.

Íme a felvétel:

Medulini webkameránk felvételén jól megfigyelhető, ahogy a ciklon középpontja körüli rövid idő alatt megváltozik az alapáramlás, kavarognak a felhők.

A szóban forgó ciklon szombat este alakult ki a Földközi-tenger egyik legnagyobb ciklongyárában, a Genovai-öbölben, majd egy tipikusnak mondható mozgáspályán indult el keleti irányba. Útja során sokfelé okozott heves felhőszakadásokat, szélvihart, az Adria partvidékén még víztölcsérek is kialakultak.

 

A mediterrán ciklon Európa vasárnapi műholdfelvételén. Forrás: Sat24.com

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.07.29 12:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egyre melegebb idő jön hétvégén
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett