Adatszolgáltatót vált modellünk

A jövőben az amerikai helyett a jóval pontosabb német adatokra támaszkodva készül számítógépes prognózisunk, mely pont a napokban lett 10 éves.

A napokban lett 10 éves WRF modellünk. Bár az időzítés nem szándékos, pont ezekben a napokban történt az elmúlt évek egyik legjelentősebb változása: futásainkat folyamatosan verifikálva úgy döntöttünk, adatszolgáltatót váltunk. Rögtön meg is mutatjuk, miért.

Az Időkép WRF a kezdetek óta a közismert amerikai globális modell, a GFS bemenő adataira támaszkodott. A GFS (ill. annak elődje, az AVN) már évtizedek óta a piacon van, és bár megbízhatóan szállítja naponta négyszer, díjmentesen prognózisait, annak beválása az egyre élesedő versenyben egyre inkább lemaradt.

A folyamatot régóta figyeljük mi is, házon belül hónapok óta készültek olyan párhuzamos WRF futások, melyeket más előrejelző központok, így a kanadai (CMC/GEM), a francia (ARPEGE) vagy a német (ICON-EU) adataiból indítottunk. A tesztelés lezárult, az eredményeket kiértékelve pedig úgy döntöttünk:

a német ICON-EU modellre alapozva még pontosabb WRF prognózisokat tudunk készíteni.

A fentieket jól szemlélteti az alábbi összehasonlító ábra. Mindkettő a csütörtök reggeli hóvastagság analízis. Az analízis nem előrejelzés, hanem egy kiválasztott múltbéli időpillanat, amihez összegyűjtjük a rendelkezésre álló méréseket, és megbecsüljük, hogy hol milyen időjárás uralkodott.

Jó előrejelzéseket jó analízisekre alapozva lehet készíteni.

Az amerikai GFS modell analízise csütörtök reggelre

A német ICON-EU modell analízise csütörtök reggelre

Jól megfigyelhető a markáns különbség a két modell között. Sajnos a GFS analízise súlyos tévedéseket tartalmaz (pl. Komáromban nem volt 20 centi hó, ahogy Pápán se volt 15 centi, és Jászberényben sem gyűlt össze 3-5 centi hóréteg az esőben) - ilyen pontatlan kiindulási adatokból pedig nem lehetséges jó előrejelzés készíteni, hiszen a hóréteg felett jelentősen máshogy alakulnak például a hőmérsékleti értékek.

A pontosabb analízisek mellett az ICON-EU mellett szólt annak megnövelt térbeli és időbeli felbontása is. Míg a GFS modell belső felbontása 13 kilométeres (így például magasabb hegyeinket egyáltalán nem "látja" és nem is veszi számításba), az ICON-EU 6,5 kilométeres rácsponttávolsággal számol, kimenete pedig 1/4 helyett 1/16-od földrajzi fokos felbontásban érhető el, így

16x annyi adatot tartalmaz.

Az eddig megszokott napi 4 futás mellett további 4 kiegészítő futás is elérhetővé vált (igaz, ezek csak 30 óra hosszúságúk).

A váltás az elmúlt napokban le is zajlott. Észlelőink és az előrejelzést készítő meteorológusaink így a tovább javított beválású prognózisokra tudnak a jövőben támaszkodni.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2017.12.01 19:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Gyenge fronttal indul a hét
Űrlézer, bálnák és 1 millió mag - így készülnek az előrejelzések
Éjjel jön a következő havazás