A szerdai felhőszakadások nyomában

A hét harmadik napján több helyen özönvíz kísérte a zivatarokat, Fonyódon a napi csapadékrekord is megdőlt.

Heves felhőszakadások okoztak sokfelé gondot az országban szerdán, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék pincékbe tört be, utakat, aluljárókat árasztott el.

24 órás csapadékösszeg szerda és csütörtök délelőtt között

A legtöbb csapadékot Fonyódon található automatánk mérte, Sipos-hegyen a felhőszakadásokból összesen 92 mm csapadék zúdult le. Emlékeztetőül, a júniusi átlagos havi csapadékmennyiség 70-80 mm körül van. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérése szerint ugyanitt Fonyódon

117,8 mm csapadék gyűlt össze

24 óra leforgása alatt, ezzel pedig új napi rekord született. A korábbi rekord 101,3 mm volt, amelyet 1956-ban mértek Szőlősardón.

A heves felhőszakadásnak meg is lett a következménye, a vasútállomást teljesen elöntötte a víz:

Horváth Zsolt képes beszámolója

Ugyancsak heves felhőszakadás zúdult a Bükkben található Nagyvisnyó térségére. A hirtelen jött tetemes mennyiségű csapadék villámárvizet okozott a településen, az utcákon vadul hömpölygött a környező hegyekről összegyűlt víz:

 

Simon Ilona videója

Szentléleken található webkameránk gyorsított felvételén jól szemügyre vehető, ahogy a térségben többször egymás után leszakadt az ég:

Kamera üzemeltetője: BorsodWeb Internetszolgáltató

Az agglomerációt sem kímélte az özönvízszerű eső, elsősorban a főváros keleti kerületeiben és a környező településeken hullott több helyen 40 mm-nél is több csapadék:

 

Ferjancsics Ildikó videója Pencről

Özönvíz Galgamácsa és Iklad között - Gomez021 fényképe

Esőfüggönybe burkolózott a Dunakanyar:

Kamera üzemeltetője: Pilisi Parkerdő

Délkeleti és alföldi tájainkra is bőven jutott a csapadékból. Magyarbánhegyesen kora délután viharos széllel csapott le a felhőszakadás:

 

Gábor Zoltán felvétele

Kecskemét utcáin is a víz lett úrrá:

Bond286 fotója

Kora este Szentes és Szolnok térségét is elérte az özönvíz, előbbi városban 72, míg Szolnokon Djmonster nevű felhasználónk jelentése szerint 62 mm csapadék hullott le meglehetősen rövid idő alatt. Szentesen fákat csavart ki a vihar, Szolnokon aluljárókat öntött el a víz:

Fotó: Ruzsinszki Péter /Szentes/

Török Noémi és Nagy Nóra fotói Szolnokról

Mi okozza az özönvizet?

Térségünk időjárását a vasárnap érkezett és térségünk fölött fokozatosan elgyengülő hidegfront mögött visszamaradt nedves, labilis légtömegek határozzák meg. Ez, valamint a gyenge magaslati áramlás melegágya a felhőszakadással járó zivataroknak. Jelentős légmozgás a magasban nem tapasztalható, így a kialakuló zivatarcellákat a lassú áthelyeződés jellemzi, melyek egy-egy térség fölött akár több órán át is tevékenykedhetnek. A levegő nagy nedvességtartalma miatt az ilyen lassan áthelyeződő cellákhoz elsődlegesen felhőszakadás és villámárvíz társulhat. Hétfőig még hasonló lesz az időjárási helyzet, majd szárazabb levegő érkezik, jelentősen csökken a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

Borítókép: Eckerlevi /Iklad/

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.06.20 15:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Apró jégszemek sokasága potyogott az égből