A japánoknál 30 fokban havazik

Mesterséges havazást teszteltek Tokióban. Elképzelhető, hogy ezzel akarják csökkenteni a jövő évi nyári olimpia kánikuláját.

Tokióban rendezik a 2020-as nyári olimpiai játékokat, a nyári hónapokat azonban gyakorta elviselhetetlen forróság jellemzi arrafelé. Az elmúlt évek hőhullámai százával szedték az áldozatokat, a 2018-as nyár egyik hőhullámát a halálesetek nagy száma miatt például természeti katasztrófának nyilvánította a japán kormány. Az olimpiai játékokra ezt a nehézséget szeretnék áthidalni a szervezők, így különböző módszerek bevetésével, azok tesztelésével már javában készülnek is a szakértők az ilyenkor jellemző nagy meleg ellen. 

A rendkívüli hőséget a versenyzők és a nézők számára is elviselhetővé igyekeznek tenni az Olimpia idejére. A jelenleg is tomboló 30-40 fokos kánikulát mesterséges havazással próbálják némileg csökkenteni mind a sportolók, mind a nézők számára. Idén már élesben is bevetették a hőségcsökkentő havazást, a múlt héten egy kajak-kenu verseny alkalmával hűsítették az említett módon a lelátót és a versenypályát. A technológia még nem forrt ki teljesen, a teszten résztvevő nézők arra panaszkodtak, hogy az olvadó hótól elázik a ruhájuk, és a lelátó is vizes lesz.

Forrás: Youtube/CNA

A hőmérséklet a próba után egyébként ugyanannyi maradt, mint amit a hókészítő gépek bevetése előtt mértek, a szervezők azonban azt mondták, a projekt a közönség felfrissítése és szórakoztatása szempontjából elérte a célját.

Forrás: BBC

Amellett, hogy a havazás tesztelését a napokban is folytatják, másféle hűtési stratégiák kidolgozását sem vetették el a közreműködők. Az olimpia helyszínén található aszfaltozott területeket, paralimpiai versenyhelyszíneket például olyan hővédő anyaggal vonták be, amely visszaveri a napsugárzást, és ezzel akár 8 fokkal csökkenti a forró aszfalt felszíni hőmérsékletét.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.09.18 12:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Kifehéredett a Kékes az est leple alatt