A Hold a Jupiterrel, aztán a Fiastyúkkal randevúzik

Szerencsés helyzetben akár Hold-Jupiter-Uránusz-üstökös együttállást is fotózhatunk.

Ma este napnyugta után nagyjából másfél órával, amikor beáll a csillagászati sötétség, érdemes lesz a nyugati horizontot kémlelni, már amennyiben az időjárás is engedi, ugyanis

a Jupiter és a Hold együttállását figyelhetjük meg.

A két égitest látszólagosan 3 fokra lesz egymástól - olvasható az Ng.24.hu oldalán. A holdsarló 5,5%-os megvilágítottságú lesz. Ugyanakkor egy távcső segítségével megpillanthatjuk a Jupiter felett 1,5 fokra elhelyezkedő Uránuszt, valamint látszólagosan a Hold alatt a P12/Pons-Brooks üstököst is. Viszont este hamar a nyugati horizont alá buknak, így nagy szerencse kell ahhoz, hogy egy fotón sikerüljön megörökítenünk egyszerre mind a négy égitestet.

Ezen az estén többfelé zavarhatják felhők az együttállás megfigyelését. A legjobb helyzetben azok lehetnek, akik a keleti, illetve az északkeleti tájakon tartózkodnak, ott van a legnagyobb esély arra, hogy tiszta égboltra tekinthessenek fel.

A Hold-Jupiter-Uránusz-üstökös együttállás április 10-én este | Forrás: Stellarium-web.org

Csütörtök este égi kísérőnknek új társa lesz,

a Hold a Fiastyúkhoz megy vendégségbe.

Látszólagosan mindössze 2 fokra lesznek egymástól a nyugati horizont felett. A holdsarló 12%-os megvilágításban látszik majd az égen, így látványos együttállást figyelhetünk meg. Este 21 óra körül már érdemes lesz az eget kémlelni, ugyanis ekkor már megfelelőek lesznek a fényviszonyok.

Ezen az estén szerencsésebb helyzetben leszünk felhőzet szempontjából, sokfelé számíthatunk gyengén felhős, illetve derült időre az esti órákban.

Borítókép: Bálint Andor (Pétfürdő)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.


Megnézed az együttállásokat?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2024.04.10 12:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Az év első nagyobb csillaghullása jön