42 fokkal dőlt havi hőmérsékleti rekord

Több európai országban is hőmérsékleti-rekordok dőltek a héten érkezett hőhullám idején. A forróság pénteken sem ér véget.

Németország, Lengyelország, Franciaország és Csehország területén is megdőlt a napokban a júniusban mért maximum-hőmérsékleti rekord. A Szahara felől érkező forró levegő miatt többfelé tovább fokozódik a hőség, néhány helyen a hőmérséklet a pénteki napon elérheti akár a 45 fokot is.

Pénteki 850 hPa-ra vonatkozó hőmérsékleti előrejelzés (ARPEGE/WXCharts)

Szerdán a több mint hetven éve regisztrált júniusi melegrekord dőlt meg Németországban. A helyi meteorológiai szolgálat adatai szerint az új csúcs 38,6 Celsius-fok, melyet a lengyel határhoz közeli Coschen nevű településen mértek (MTI). A hatóságok 120 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be az autópályákon, miután az aszfalt Szászországban több helyen megolvadt. A Balti-tengernél fekvő Rostockban pedig a vonatsínek adták meg magukat a hőségnek.

Lengyelországot is elérte az Európát elárasztó afrikai hőséghullám, szerdán itt is megdőlt a júniusi melegrekord. A nyugat-lengyelországi Radzyń községben szerda délután 38,2 fokot mértek (Euronews.com).

Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a francia meteorológiai szolgálat csütörtökön a közelgő hőhullám miatt. A dél-franciaországi Grospierres faluban 42 fokot mértek, amely szintén júniusi rekordnak számít.

A csütörtöki maximumok Franciaországban. Forrás: Meteociel.fr

A riasztás Marseille, Avignon, Montpellier és Nimes városra és a négy környező megyére vonatkozik. Ezeken a területeken az iskolai sporttevékenységet szüneteltetik és a gyerekek igazoltan hiányozhatnak az iskolából. Dél-Franciaországban akár 45 Celsius-fokos hőmérséklet is várható pénteken - írja az MTI.

Borítókép: Lőricz Péter István

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.06.28 11:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdán újra 20 fok fölé mentünk
Még várjunk a húsvét előtti autómosással, újra sáros eső jön
Húsvétra megérkezik az igazi tavasz