4-es erősségű hurrikánként ért partot Michael

250 km/órás széllökésekkel csapott le helyi idő szerint szerda délután a Michael hurrikán Florida nyugati részén.

Szerda virradóra rendkívül gyorsan, mindössze néhány óra leforgása alatt 4-es erősségű hurrikánná fejlődött Michael a Mexikói-öböl fölött. Bőven állt rendelkezésre energia, a tengerfelszín hőmérséklete ugyanis sokfelé 28-30 fok a térségben, ez pedig döntő mértékben hozzájárult a hurrikán gyors megerősödéséhez.

Tengerfelszín hőmérséklete a Mexikói-öbölben október 9-én (forrás: NOAA)

Az infravörös tartományban készült műholdfelvételeken jól látszik, hogy a szem körül a felhőtető hőmérséklete a -75, -80 fokot is elérte, mely elképesztően gyors feláramlásra utal, másrészt a képződmény középpontjában a legnagyobb intenzitás idején 920 hPa alá csökkent a légnyomás.

 

A felhőtető hőmérséklete a hurrikánban és partot érése Floridában (forrás: Tropical Tidbits)

250 km/órás széllökéseket produkált

Michael legerősebb, központi része helyi idő szerint szerda délután érte el Florida Mexikói-öböl mentén fekvő településeit. A legerősebb széllökések sebessége helyenként a 250 km/órát is elérte, de például Panama City repülőterén is 207 km/órát mértek. A szélvihar fákat csavart ki, Panama Cityben egy egész vasúti kocsit is a magasba emelt, majd földhöz vágott, a felhőszakadás és a tengervíz 4-5 méter magasra korbácsolt hullámai következtáben házak kerültek víz alá. Floridában mintegy 500 ezren maradtak áram nélkül.

  

 

Michael pusztítása és következményei Panama Cityben (forrás: Reed Timmer Extreme Meteorologist és WXChasing)

A hurrikán a szárazföld fölé érve gyengülni kezdett, csütörtök hajnalban trópusi viharrá szelídült, miközben heves esőzésekkel és viharos, de már nem orkánerejű széllökésekkel Alabama államot is elérte. A következő napokban Georgia, valamint a korábban Florence hurrikán által érintett Dél- és Észak-Karolina államok felé halad tovább, majd az USA keleti partjai mentén okoz viharos időjárást.

Borítókép: NOAA NWS National Hurricane Centre

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.10.11 11:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig
102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett a front