30 fokot mértek az északi sarkkörön

Hazánk hőmérsékleti értékeivel vetekszenek a Norvégia északi csücskén mért értékek. A csúcshőmérséklet meghaladta a 30 fokot.

Meghökkentően magas hőmérsékleteket mértek a sarkvidéken. Egészen pontosan az északi szélesség 70. fokán található Banak-félszigeten egy katonai repülőtér hivatalos mérései szerint a csütörtöki napon

30,1 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Az esetet a Norvég Meteorológiai Szolgálat is megemlíti oldalán. Beszámolóik szerint az országban a következő pár napban biztosan hőség tombol majd. Nemcsak a meleg azonban a szokatlan a térségben, hanem 70 éve ez a legaszályosabb időszak is a norvégoknál.

Július 12-ére vonatkozó maximum-hőmérsékletek. Forrás: Meteociel.fr

A következő anomália térképek a napokban mért értékeket hasonlítják össze az 1981-től 2010-ig tartó 30 éves időszak átlagával:

850 hPa-n mért (~1500 m) hőmérsékleti anomália az elmúlt évek átlagához képest. Forrás: Wxcharts

2 méteren mért hőmérsékleti anomália az elmúlt évek átlagához képest. Forrás: Wxcharts

A rendkívüli meleg időjárás egy, a térségben uralkodó, anticiklon áramlási mezejének tudható be. A megszokott óceáni légtömegek helyett ugyanis az anticiklon jóvoltából délkeletire forult az áramlás, és szárazabb, melegebb kontinentális levegő áramlik a sarkkör irányába még a következő napokban is.

Borítókép: Nrk.no / Hinrich Bäseman

Szerző: Szabó Bea, Varga Sándor
Megjelent: 2018.07.13 13:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdán újra 20 fok fölé mentünk
Még várjunk a húsvét előtti autómosással, újra sáros eső jön
Húsvétra megérkezik az igazi tavasz