200 km/órás lökésekkel csaphat le hétvégén a bóra az Adriára

A térségünkbe viharos szelet hozó hidegfront az Adrián akár 200 km/óránál is erősebb széllökéseket is okozhat.

A Balkán-félsziget nyugati részén tipikusan télen jellemző hideg bukószél, a bóra. Kialakulása leginkább erős hidegfrontokhoz köthető, amikor is az Adriai-tenger délkeleti részén alacsony a légnyomás, miközben Közép-Európában a hidegfront mögött erőteljes nyomásemelkedés figyelhető meg.

Ilyenkor az észak-északkelet felől fújó száraz, hideg szél a Dinári-hegység havas csúcsai fölött átkelve, az Adriai-tenger melegebb vízfelszíne fölé érkezve, a két terület között jelentkező jelentős hőmérséklet-különbség miatt válik viharossá. Sok esetben 100, néha akár 200 km/órát meghaladó lökések is kialakulhatnak a tengerpart közelében.

Így törhet be a hideg a 850 hPa-os főizobárszinten (kb. 1500 méteres magasság) az ICON-EU modell előrejelzése alapján. (Forrás: WXCharts.com)

Nem lesz ez másként hétvégén sem. Észak-északkelet felől szombat hajnalban éri el az Adriai-tenger térségét a nálunk is jelentős lehűlést és viharos szelet okozó hidegfront. A front mögött jó 15 fokkal hidegebb levegő árasztja el a térséget, ezzel együtt támadásba lendül a bóra is. Egyes modellek előrejelzései szerint akár

200-250 km/órás lökésekkel is süvíthet a szél.

A szombat délig várható maximális széllökés erőssége az ICON-EU modell előrejelzése alapján. Egyes partmenti területeken 250 km/órát meghaladó széllökést vár a modell. (Forrás: WXCharts.com)

A hideg levegő dél felé törve a hét legvégére a Szahara térségét is eléri majd, akár jelentősebb homokvihart is generálhat a térségben.

Az ECMWF valószínűségi előrejelzéseinek átlaga hétfő éjfélre a 850 hPa-os (kb.1500 méter) szint hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra vonatkozóan Európa déli és Afrika északi térségére. Forrás: WXCharts.com

Borítókép: Marin Pitton Photography

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.02.21 13:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A dunántúli és északi részeken öntözött leginkább a front
102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett a front
Minket nem, de az Adriát letarolta a front