Tízéves az Időkép modellje

2007-ben indult az első olyan magyar számítógépes prognózis, mely amatőr észlelők méréseit is számításba vette.

10 éve, 2007. november 29-én látott napvilágot saját WRF modellünk, melybe már akkor, idehaza egyedülálló módon vette alapul az észlelőink és automatáink által mért adatokat is.

Modellünket elmúlt 10 évben folyamatosan fejlesztettük, az évről évről javuló beválása miatt mára meteorológusaink is jelentős részben támaszkodnak az itt kiszámolt előrejelzésekre.

- Két éve nyáron érkezett meg az a 0,3 teraflop teljesítményű mini-szuperszámítógép, mellyel már 2,5 kilométeres felbontáson tudtuk napi 4 alkalommal számolni a Kárpát-medencében várható időjárást 3 napra előre. A közeljövőben cseh partnerünkkel közösen tervezünk egy még nagyobb teljesítményű számítógépet beszerezni, mellyel már teljes Közép-Európa modellezhető lesz ilyen felbontásban.

- A korábbi, észlelőink adatait csak a kezdő időpillanatban feldolgozó asszimilációs módszert (3DVAR) jóval fejlettebb, az előrejelzést a futás első négy órájában a valósághoz húzó, ún. "FDDA observation-nudging" megoldásra cseréltük.

Részlet egy korábbi prognózisból

- Sikeresen cseréltük a felszíni adatokat a jóval nagyobb felbontású, Európai Uniós együttműködésben létrejött CORINE adatbázis információira.

- Több száz beállítás (ún. parametrizáció) közül választottuk ki azt, mely a múltbéli szélsőséges időjárási események legpontosabb prognózisait szállította. A 2015. július 8-ai, piros riasztással előrejelzett vihar esettanulmányánál a megfelelő beállításokkal még a kialakult szupercella helyzetét és útvonalát is sikerült előrejelezni néhány tíz kilométeres tévedéssel.

- Idén nyáron az európai országok állami meteorológiai szolgálatait tömörítő ECOMET jóvoltából a repülőgépes (ún. AMDAR) mérések asszimilációjára futatott tesztek is sikerrel zárultak.

- Ugyancsak idén nyáron kísérleti tesztüzemben futott radarhálózatunk asszimilációja. A megoldáshoz egy olyan módszert választottunk, mellyel a modell belső paramétereinek finom módosításával (nudging) kényszerítettük ki a konvektív folyamatokat. Az első eredmények bíztatók, a 2018-as zivatarszezonban reményeink szerint tovább sikerül finomítani a technológiát.

- Az olvasóink számára is elérhető operatív futás mellett házon belül egy párhuzamos fejlesztői verzió is folyamatosan fut. A közismert amerikai globális modell, a GFS mellett számos másik előrejelző központ adataival is végeztünk teszfutásokat, így a kanadai (CMC/GEM), a francia (ARPEGE) és a német (ICON-EU) modelleket is részletesen elemeztük. Az eredményeket kiértékelve végül

a német modellre történő váltás mellett döntöttünk.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2017.12.01 19:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Gyenge fronttal indul a hét
Űrlézer, bálnák és 1 millió mag - így készülnek az előrejelzések
Éjjel jön a következő havazás