10 centis jég verte el délnyugati szomszédainkat

Szupercellás zivatar alakult ki a horvát-szlovén határon, 10-12 centis jegek estek. Közel ezzel egy időben a lengyeleknél is ítéletidő tombolt.

Hatalmas jégeső pusztított kedd délután Horvátországban és Szlovéniában. A nagy mennyiségű csapadék miatt a helyi hatóságok rendeltek el intézkedéseket, korábban riasztották a lakosságot is. A legnagyobb veszélyt mégsem a felhőszakadások jelentették, hanem a jégeső.

A rendkívüli mértékű labilitás eredményeképp erős konvekció (feláramlás) jött létre a térségben, és egy hosszú életű szupercella tudott kialakulni, mely Szlovénia déli tájaitól kezdve Horvátország északi részére is lesújtott. 

Radarképünk keddről

A vihar radar reflektivitása elérte az 57-60 dBZ-t, mely már egyértelműen előrevetítette, hogy jégesőre számíthatnak a térségben. A viszonylag száraz légkör elősegítette a nagy jégdarabok kialakulását, melyeket az erőtejles feláramlás sokáig képes volt a magasban tartani, ahol a jégmagok összeoldvadtak egymással vagy a rájuk fagyó víz növelte egyre nagyobbra őket. Az így felhízlalt jégszemek mérete több helyen

elérte a 10-12 cm-t,

kárt tett a növényzetben, épületeket, járműveket rongált meg.

A következő felvételek Horvátország északi tájairól érkeztek, közel két tenyérnyi jégtest is előfordult:

Horvátország - Forrás: Lino Loncaric / Istramet

Horvátország (Brod Moravice) - Forrás: Marina Čolić / Severe Weather Europe

A legnagyobb pusztítás Szlovénia déli területeit érte, a fent említett horvát település azonban mindössze 6 km-re fekszik a következő képek és felvételek színhelyétől:

 

Szlovénia (Predgrad) - Forrás: Dolenjskanews

 

Szlovénia (Stari) - Forrás: Marko Korosec / Weather-Photos.NET

Szlovénia (Stari) - Forrás: Gregor Šneljer

Szlovénia - Forrás: Marko Korosec / Weather-Photos.NET

Szlovénia (Poljanska dolina ob Kolpi) - Forrás: Neurje.Si

Európa északabbi államait sem kímélte az időjárás, Lengyelország nyugati és Csehország északi részén is heves zivatarok tevékenykedtek. Itt is jellemző volt több településen is a felhőszakadások jelentette villámárvíz, és a gigantikus méretű jégeső. Íme a meghökkentő felvételek:

Lengyelország - Forrás: Arkadiusz Łukasz Łodziewski

Lengyelország - Forrás: Maycol Checchinato

 

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.06.12 14:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett a front
Minket nem, de az Adriát letarolta a front
Rendesen megbillent a Balaton