A hétvégi hóhelyzet

Délen több mint 40 centi hullott, -24 fokot is mértek, több helyen volt hófúvás. Majd egy hétig tartó közvetítésünk archívuma.

 

« Közvetítésünk folytatása ide kattintva érhető el »

 

Egyre nagyobb valószínűség (ma 20:30)

Az imént közzétett európai ECM előrejelzés ismét országos havazással számol, így mindkét elterjedt számítógépes prognózis megerősíti, ami napok óta körvonalazódik: hétvégén jelentős hóhelyzet lehet, melyet helyenként viharos szél is kísérhet. A várható hóvastagságot a bal oldali térképen mutatjuk. Az eseményeket továbbra is élőben közvetítjük!

(A térkép kattintással nagyítható.)

Egyre fagyosabb lesz a hangulat - melegedőket keres a kormány (ma 19:10)

Sokan emlegetik az 1987-es telet, ami még amiatt is emlékezetes lehet, hogy minimum és maximum hőmérsékleteket tekintve is évszázados rekordok dőltek meg; Budapesten például 1987. január 13-án hajnalban mindössze -25.6 fokot mértek (máig ez tartja a rekordot), sőt, a fővárosban akkor kora déluátnra is csak -16.7 fokig emelkedett a hőmérséklet. Nos, a fagyos levegő beáramlásának köszönhetően most is erőteljes fagyokra számíthatunk, péntektől pedig a feltámadó szél egyenesen csontig hatoló hideghez vezethet.

Emiatt a kormány is megtette az első lépéseket a rászorulók (hajléktalanok, idősek, egyedül élők) érdekében: Pintér Sándor belügyminiszter arra utasította a közigazgatási államtitkárt, hogy soron kívül mérje fel azokat a kormányzat tulajdonában vagy használatában álló épület ket, ahol nappali melegedőket lehetne kialakítani.

Időnként viharos szél is lehet (ma 17:20)

Ezekben a percekben publikálják a legfrissebb amerikai előrejelzést. A friss prognózis tartja a korábbi számításokat, pénteken főként délen és keleten, szombattól viszont országos havazással számol. A hétvégén Tiszántúlon és a Dunántúl nagy részén erős, időnként viharos (70 km/h-s) lökések is kísérhetik a havazást!

Jön a -20 fok (ma 12:10)

Ma reggel Jósvafőn volt a leghidegebb, -16,9 fokig hűlt a levegő. Holnap hajnalra elsőfokú hidegriadót adott ki Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyékre az OMSZ. A figyelmeztetés szerint az említett területeken nem kizárt a -20 fok alatti hőmérséklet.

Tovább folytatódik a harc a GFS és az ECM modell között (ma 8:00)

Semmit sem változott a helyzet a tegnap esti előrejelzésekhez képest, azaz továbbra is még mindig nagy a bizonytalanság hétvégi havazással kapcsolatban. A GFS modell éjféli futása a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is optimista, főként szombatra számol országos havazással, az ECM modell főfutása a tegnapihoz hasonlóan továbbra is visszafogottabb.

Az ECM továbbra is visszafogottabb (tegnap 20:20)

Menetrend szerint megérkezett az esti 8-as ECM előrejelzés. A modell főfutása csak az Alföldre vár havazást, ugyanakkor a fáklyadiagrammot elemezve a különböző tagok hétfőig a középső országrészben átlagosan 5-10 cm, az Alföldön 15-20 centiméteres hótakaróval számolnak. A GFS futás (jelenleg) ennél jóval optimistább, helyenként 30 cm feletti hótakaróval számol.

Nagy a hasonlóság az 1987-es téllel (tegnap 20:00)

Szerkesztőségünk a Wetterzentrale oldalán fellelhető archívum és a mostani előrejelzések összevetésekor jelentős makroszinoptikus egyezőséget talált a híres 1987-es hóhelyzettel. A hóhelyzet kialakulásának jó esélyei vannak, a mediterrán ciklonos helyzetekben ugyanakkor a végkimenetel mégis az utolsó órákban is gyökeresen változhat. Most beszéljenek a képek!

Balra: 1987, Jobbra: 2012. Forrás: Wetterzentrale. A képek kattintással nagyíthatóak!

Továbbra is sanszos a nagy hó (tegnap 18:30)

Az amerikai GFS modell legfrissebb, déli adatok alapján számolt előrejelzése továbbra is több napos, országos havazással számol, a hét végére kialakuló akár 30 centiméteres hóréteggel. Kiváncsian várjuk az európai ECM előrejelzés másfél óra múlva megjelenő friss prognózisát. Tartsanak velünk!

Jégzajlás kezdődik, parti jég a Balatonon (tegnap 10:15)

Sokan vágynak a nagy hideg egyik pozitívumára: mégpedig álló vizeink befagyására, hiszen a tavalyi évben nem sok lehetőséget adott az időjárás a természetes helyeken történő korcsolyázásra. Nos, ahogy az webkameráinkon látható, a Balaton déli partján már növekszik a jég, de természetesen még jó pár napot várnunk kell rá, hogy eléggé meghízzon.

 

A VITUKI jelentése szerint a Duna egyelőre jégmentes, a Tisza egyes szakaszain azonban már közepes jégzajlás figyelhető meg:az előrejelzések szerint azonban a Tisza észak-magyarországi szakaszain csütörtökre akár álló jég is kialakulhat, de mindenütt erősődő jégzajlásra kell számítani. A kisebb patakok már most teljesen befagytak.

Szkeptikus az európai előrejelzés (tegnap 8:15)

Megérkezett a szakmai körökben az egyik legpontosabbnak tartott ECM modell éjféli futása, mely délebbre helyezi át a csapadékot, így a nagy havazás csak az Alföldre korlátozódna. Az előrejelzés valódi üzenete ugyanakkor az, hogy az előrejelzések továbbra is bizonytalanok így 4 nap távlatából. A következő ECM futtatás este 8 körül kerül nyilvánosságra.

Hétfő: -16,6 °C (tegnap 7:55)

A hét első napján Borsodnádasdon volt a leghidegebb, hajnalban -16,6 fokot mutatott a hőmérő. A következő napokban ennél is nagyobb hideg várható reggelente.

Akár 30 centi is? (tegnap 6:45)

A tegnapinál is több hóval számol az amerikai GFS modell legfrissebb, éjféli futása. Bár 4 nap távlatából továbbra is felelőtlenség lenne konkrét hóvastagság értékeket prognosztizálni, említésre méltó, hogy a számítógépes előrejelzések péntektől keddig tartó, megszakítás nélküli havazás esélyét látják, melyek komoly hóhelyzetet okoznának hazánkban, országszerte 30 cm-nél is vastagabb hótakaróval.

Fontosnak tartjuk megemlíteni azt is, hogy az említett éjféli futás a naponta 4 alkalommal készülő amerikai GFS, és a naponta 2 alkalommal készülő európai ECM (másik nevén ECMWF) előrejelzések a többi futáshoz képest pontosabb eredményt képesek adni, ugyanis világszerte éjfélkor kerül felbocsátásra a legtöbb magaslégköri adatot szolgáltató szonda. Az éjféli GFS futtatás reggel 6-kor, az ECM eredményei reggel 8-kor érkeznek - utóbbi eredményeiről egy újabb frissítésben számolunk be.

Előzmények (vasárnap)

Ahogy azt már megírtuk, az elmúlt évek legkeményebb téli hete elé nézünk, a szibériai eredetű légtömeg fogcsikorgató hideget hoz hazánkba. Az északkelet felől érkező hideg, száraz levegő egészen Nyugat-Európáig utat tör majd magának.

A beáramlás már napokkal ezelőtt megkezdődött, Széltérképünkön a felszínhez közeli északkeleties-keleties áramlás jól láthatóan kirajzolódik - ez pedig télen nem sok jóval kecsegtet. A Skandináv-félszigettől keletre kiépült óriási anticiklon közepében 1055 hPa-ig emelkedő légnyomás az óramutató járásával megegyező irányban, Közép-Európa felé északkeleties áramlással, kontinentális (szárazföldi) eredetű, száraz, téli időszakban jellemzően nagyon hideg levegőt "söpör".

A hideg levegő beáramlásának megkezdődése a szombaton készült műholdképeken is tükröződik: az Erdélyi-medence északi részét és az Alföldet köd és felhőzet borította, miközben a Dunántúlon még északnyugati áramlást mutattak a felhőformák - írta Timár Gábor. A Kárpátok csillogó havas koszorúként veszik körbe országunkat, ez az alábbi felvételen is szépen látszik.

Ilyen áramlást tapasztalhatunk meg a következő napokban is, a nappali felmelegedés napról napra erőtlenebbé válik, éjszakánként sok helyen -15, fagyzugos helyeken akár -20 fokig is hűlhet a levegő. A rohamos lehűlést három tényező segíti: a derült ég, a szélcsend és a hófedte talaj.

Hosszútávú előrejelzésünkben napok óta említjük egy hét második felében kezdődő esetleges nagy havazás esélyét, ennek valószínűsége a friss előrejelzések tükrében elérte azt a szintet, hogy jelentős esélyekről beszélhessünk. A hidegbeáramlást ugyanis egy mediterrán ciklon kialakulása követheti, mely a kellően áthűlt légkörben péntektől kezdődően több napos havazást is okozhat.

Mivel még 5 napra vagyunk péntektől, ezért kialakuló hóvastagságról korai lenne beszélni, egyes modellfutások akár 20 centiméter feletti hóréteg hullását adják, mások teljesen száraz, csapadékmentes idővel számolnak. Ugyanakkor az ensemble (az előrejelzések bizonyosságát vizsgáló) számítások jelentős része vár havazást, vagyis a száraz forgatókönyvnek egyre kisebb az esélye.

Cikkünket a friss előrejelzések tükrében folyamatosan frissítjük.

Szerző: Szente-Varga Bálint, Kurunczi Rita, Nagy Márk


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

1 év és 20 fok különbség
Havazott Spanyolország több pontján
Nem adja fel a tél